WikiLeaks objavio dokumenta o Bin Ladenu

Kompleks u kojem se skrivao Bin Laden uništile su pakistanske vlasti tokom vikenda (AFP)

Internet stranica WikiLeaks objavila je e-mailove američke istraživačke organizacije Stratfor u kojima se navodi da su zvaničnici pakistanske vojske možda znali da lider al-Qaede Osama bin Laden ima utočište u Pakistanu.

Stratfor je neposredno prije objavljivanja materijala saopćio da neće komentirati da li su e-mailovi autentični ili netačni.

U tekstu se navodi da je do 12 oficira možda znalo za ovu informaciju.

“Srednji do viši rang pakistanske vojno obavještajne agencije ISI i pakistanska vojska uz jednog penzioniranog generala znali su za djelovanje Osame bin Ladena i postojanje kuće u kojoj se skrivao”, navodi se u dokumentu koji je višerangirani zaposleni u Stratforu uputio kolegama.

U poruci se dalje navodi da su imena i činovi generala nepoznati autoru maila, ali se pominje mogućnost da obavještajne službe SAD-a posjeduju tu informaciju.

U tekstu se navodi da je do 12 oficira možda znalo za ovu informaciju, ali da nije jasno na kojim su pozicijama, ili čak da li su penzionirano osoblje.

Materijal iz kompleksa

Prema mailovima razmijenjenim nekoliko sedmica nakon smrti lidera al-Qaede, informacija da je pakistanska vojska znala gdje se krije Bin Laden navodno je dobijena iz materijala uzetog iz kompleksa u Abotabadu u maju prošle godine.

Pakistanska vlada i vojska negirali su da su znali o Bin Ladenovom prebivalištu.

Vođa al-Qaede ubijen je u tajnoj misiji američkih specijalnih snaga u pakistanskom gradu Abotabadu u maju prošle godine.

Pakistanska vlada i vojska negirali su da su znali o Bin Ladenovom prebivalištu.

Kompleks u kojem se skrivao uništile su pakistanske vlasti tokom vikenda.

Nejasno je da li je informacija proslijeđena pakistanskoj vladi, ali je autor maila naveo “da neće prenijeti informaciju Islamabadu, jer im ne mogu vjerovati”.

U kompjuterski sistem Stratfora u decembru su upali hakeri iz organizacije Anonymous.

Izvor: Agencije