UN: Referendum u Siriji nevjerodostojan

Referendum o novom ustavu u Siriji, koji je predložio predsjednik Bashar al-Assad i za koji je u ponedjeljak, prema podacima iz Damaska, glasalo više od 89 posto građana, “teško da može biti vjerodostojan”, saopćili su Ujedinjeni narodi (UN).

“I dok bi novi ustav i kraj monopola nad vlašću stranke Baath mogli biti dio političkog rješenja u Siriji, bilo koji referendum se mora održati u uvjetima bez nasilja i zastrašivanja”, izjavio je novinarima glasnogovornik UN-a Eduardo del Buey.

“Teško da bi (ustav) mogao biti vjerodostojan u kontekstu prevladavajućeg nasilja i masovnog kršenja ljudskih prava”, dodao je.

Prema njegovim riječima, UN smatra da bi glavni prioritet vlasti u Siriji trebalo biti zaustavljanje nasilja.

Sjedinjene Američke Države su ocijenile u ponedjeljak da je referendum o novom ustavu, organiziran u nedjelju u Siriji, “apsolutni cinizam”.

“Odbacujemo ga, jer je on apsolutni cinizam”, izjavila je Victoria Nuland, glasnogovornica State Departmenta.

Prema podacima sirijske državne televizije, odaziv na referendumu bio je 57,4 posto.

Prema analitičarima, ustavnim reformama je cilj gušenje sve snažnije pobune protiv Assada, čija je porodica u Siriji na vlasti već 42 godine.

I Assadovi protivnici i Zapad odbacili su te reforme i referendum kao prevaru.

Sukob će potrajati

Generalni sekretar Organizacije islamske saradnje (OIC) Ekmeledin Ihsanoglu je u ponedjeljak ustvrdio da će sukob u Siriji trajati i pozvao Assadov režim da prekine nasilje, koje je nazvao “krvoprolićem”.

“Stanje u Siriji vrlo je tužno. Svaki dan ubijaju ljude, prolijeva se krv, uništavaju gradovi”, rekao je turski diplomat na konferenciji za novinare održane na rubu godišnjeg zasjedanja Vijeća za ljudska prava UN-a.

“Ne vidimo naznaka pomirenja, a međunarodne okolnosti pokazuju da će kriza trajati”, dodao je.

Također je pozvao “sirijski režim da okonča nasilje” i pokrene “dijalog s opozicijom”.

“Nadamo se da će krvoproliće i ubistva prestati vrlo brzo. Doista se tome nadamo”, kazao je Ihsanoglu.

Nove žrtve u Homsu

Istovremeno, Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH) je saopćio da je šezdeset i osam civila ubijeno u ponedjeljak u regiji Homsa.

“Šezdeset i osam civila je ubijeno u zapadnoj regiji Homsa, u jednom polju između sela Ram al-Anz i al-Ghajariye, a njihova tijela su prebačena u državnu bolnicu u Homsu, izjavio je agenciji AFP predsjednik Opservatorija Rami Abdel Rahman.

Tijela, koja nisu identificirana, “nose tragove metaka i udaraca hladnim oružjem”, precizirao je on.

Al-Thani (lijevo) tokom posjeta Norveškoj

“Mislim da trebamo uraditi sve što je neophodno, uključujući i davanje oružja kako bi se branili”, rekao je katarski premijer tokom posjete Norveškoj.

Šefovi diplomatije su  priznali Sirijsko nacionalno vijeće kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

On je ocijenio da arapske zemlje trebaju učestvovati u međunarodnoj vojnoj intervenciji s ciljem da se zaustavi krvoproliće u Siriji, koje je poslije 11-mjesečnih protesta odnijelo živote na hiljade ljudi.

“Pošto nismo uspjeli ništa uraditi u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), mislim da moramo uraditi nešto i poslati vojnu pomoć kako bi se zaustavila ubijanja”, rekao je Al-Thani, prenosi Reuters.

Nove sankcije iz Brisela

U međuvremenu su se ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) dogovorili u ponedjeljak u Briselu da Siriji uvedu dodatne sankcije, uključujući zamrzavanje imovine centralne banke.

Među mjerama koje se uvode protiv sirijskog režima su i zamrzavanje imovine i zabrana putovanja za sedam Sirijaca bliskih Assadu, zabrana letova teretnih aviona u 27 zemalja evropskog bloka, osim ako prevoze putnike, i restrikcije za trgovinu zlatom i plemenitim metalima, prenosi Tanjug.

Šefovi diplomatije na ovom sastanku su i priznali Sirijsko nacionalno vijeće (SNV) kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda, navodi se u saopćenju informativne službe EU.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada