Stratforovi mailovi na WikiLeaksu

Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, nalazi se u pritvoru u Velikoj Britaniji (AFP)

Wikileaks je u ponedjeljak počeo objavljivati više od pet miliona e-mailova privatne američke obavještajne agencije Stratfor, navodno povezane s američkom Centralnom obavještajnom službom (CIA).

Podatke koji se objavljuju ukrali su hakeri, a mogli bi rasvijetliti kako funkcionira mračni svijet prikupljanja tajnih podataka te privatne firme iz Texasa, među čijim su pretplatnicima i neke od najbogatijih svjetskih kompanija.

Objavljeni e-mailovi odnose se na razdoblje između jula 2004. i decembra 2011. godine.

Otkrivaju kako funkcionira obavještajna agencija koja mnogim velikim korporacijama i vladinim agencijama dostavlja povjerljive podatke.

Objavljeni e-mailovi odnose se na razdoblje između jula 2004. i decembra 2011. godine.

“Materijal sadrži povlaštene informacije o napadu američke vlade na Juliana Assangea i WikiLeaks i vlastiti pokušaj Stratfora da obore WikiLeaks”, navodi WikiLeaks.

Privatna agencija


Assange u Londonu povodom
objavljivanja Stratforovih e-mailova [EPA]

E-mail poruke koje su razmijenili utemeljitelj WikiLeaksa i Karl Rove, viši savjetnik bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha, su među do sada objavljenim.

Objavljeni su i tračevi između osoblja Stratfora, očigledno iz predsjedničke kampanje Johna McCaina iz 2008. godine, u kojima se navodi da je senator bio ohrabrivan da preduzme mjere protiv predsjednika Baracka Obame u vezi navodne izborne prevare u dvije države.

U kratkoj izjavi Stratfor, prenosi, tvrdi da je objavljivanje ukradenih podataka pokušaj ušutkavanja i zastrašivanja.

Poručili su kako, uprkos lažnom e-mailu kojim se objavljuje ostavka osnivača i glavnog izvršnog direktora firme, neće biti zastrašeni.

Tvrde i da postoji mogućnost da su neki od e-mailova objavljenih na WikiLeaksu krivotvoreni ili promijenjeni kako bi u njima bili netačni podaci, ali i da bi neki od njih mogli biti autentični.

Uslugama Stratfora, među ostalima, koriste se i američko ministarstvo nacionalne sigurnosti, američki marinci i državne obavještajne agencije.

Iz e-mailova je jasno vidljivo kako funkcionira Stratforova obavještajna mreža, isplate informatorima, tehnike otplaćivanja i psihološke metode kojima se  koriste.

Nevjerovatna saradnja

Vlade i diplomatski izvori diljem svijeta prodaju Stratforu informacije o svjetskoj političkoj sceni i događajima.

Svoje informatore Stratfor plaća preko računa švicarskih banaka ili pretplatnih kreditnih kartica.

U Stratforovu obavještajnu mrežu uključeni su vladini dužnosnici, diplomatsko osoblje i novinari diljem svijeta.

WikiLeaks ne navodi na koji je način došao do vanjske i unutrašnje korespondencije Stratfora, čije je sjedište u Austinu, u američkoj državi Texas.

Svoje informatore Stratfor plaća preko računa švicarskih banaka ili pretplatnih kreditnih kartica.

“Čestitke na nevjerovatnoj saradnji Anonymousa i WikiLeaksa kako bi se objavilo pet miliona mailova”, piše u tweetu AnonSeca, koji je samo jedan od nekolicine tviteraša koji se tom društvenom mrežom koriste za promociju i organizaciju događaja povezanih s Anonymousom.

Assange je u kućnom pritvoru u Velikoj Britaniji, gdje vodi pravnu bitku da ne bude izručen Švedskoj, gdje je optužen za navodne seksualne prestupe.

Izvor: Agencije