Odgođeno suđenje aktivistima u Kairu

Egipatske vlasti zaplijenile su računare i dokumente stranih organizacija (AP)

Suđenje aktivistima prodemokratskih organizacija optuženih za ilegalni rad i promoviranje američkih i izraelskih interesa odgođeno je u Kairu.

Među 43 optužena je 19 Amerikanaca, 16 Egipćana, te Srbijanci, Libanci, Norvežani i po jedan Jordanac i Palestinac.

Predsjedavajući sudskog vijeća Mohammed Shoukry kazao je da će se suđenje nastaviti 26. aprila.

Tužilac je ranije pročitao optužnicu u kojoj se navodi da su optuženi primili „ilegalna sredstva“ koja su „ugrozila suverenitet egipatske države“.

Četrnaest optuženih Egipćana, koji su se pojavili pred sudom, odbacili su optužbe.

Optuženi Amerikanci nisu bili na suđenju, prenose lokalni mediji.

Zahlađenje odnosa

Les Cambell, regionalni direktor jedne od optuženih američkih organizacija, kazao je da strani zaposlenici njegove organizacije nisu dobili sudski poziv.

Zbog podizanja optužnice protiv američkih aktivista odnosi između Washingtona i njegovog arapskog saveznika spali su na najniži nivo u tri decenije.

Administracija predsjednika SAD-a Baracka Obame zaprijetila je da će ukinuti godišnji paket pomoći Egiptu u iznosu od 1,5 milijardi dolara ako se ovo pitanje ne riješi.

Visoki američki zvaničnik kazao je u subotu da američka administracija vodi “intenzivne pregovore” s Egiptom kako bi se postiglo rješenje za ovaj slučaj “u predstojećim danima”.

Egipatske vlasti osudile su SAD da se miješa u pravne poslove te zemlje.

Obama je apelirao na vojne vlasti Egipta da obustave istragu, te u ovu zemlju poslao visoke zvaničnike, šefa združenog štaba Martina Dempseya i republikanskog senatora Johna McCaina, da traže rješenje.

Američki zvaničnik, koji je dao izjave za agenciju AP pod uvjetom da ostane anoniman, kazao je da je državna tajnica Hillary Clinton dva puta spomenula suđenje u Egiptu svom egipatskom kolegi Mohamedu Amru u posljednja tri dana.

Amerikanci rade za četiri američke organizacije – Međunarodni republikanski institut (IRI), Nacionalni demokratski institut (NDI), Freedom House i grupu koja trenira novinare.

Ove organizacije odbacuju sve optužbe.

Sam LaHood, sin američkog ministra transporta Raya LaHooda, je među ljudima kojima je zabranjen odlazak iz Egipta.

Plan egipatskih vlasti

Aktivisti su optuženi za ilegalno korištenje stranog novca za poticanje nemira i rad bez dozvole.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava su oštro osudile istragu, te kazale da je ona dio većeg plana egipatskih vlasti da uguši grupe koje kritiziraju vojne vlasti.

Egipatski zvaničnici tvrde da suđenje nije povezano s vladom, te da je ono u rukama sudija.

Članovi sudskog vijeća Ashraf El-Ashmawi i Sameh Abu Zeid ranije su izjavili su da bi, ako budu okrivljeni, aktivisti mogli biti osuđeni na petogodišnje zatvorske kazne.

“Ove organizacije vodile su nedozvoljene i ilegalne aktivnosti bez znanja egipatske vlade”, kazao je El-Ashmawi. 

“Dokumenti zaplijenjeni tokom upada u urede ovih nevladinih organizacija potvrđuju ilegalno strano finansiranje”.

Državni list Al-Ahram izvijestio je da su na zaplijenjenim računarima pronađeni podaci koji bi mogli utjecati na nacionalnu sigurnost Egipta.

Izvori: Al Jazeera i agencije