Kvar na kočnicama voza kriv za nesreću

Više od 700 ljudi je povrijeđeno kada je voz udario u branik na terminalu u Buenos Airesu (EPA)

Željeznička nesreća u kojoj je u Buenos Airesu u srijedu poginula 51 osoba izazvana je kvarom na kočnicama, izjavio je jedan od vozovođa, a saopćio izvor iz argentinskog sudstva.

Marcos Antonio Cordoba, koji je pušten nakon policijskog ispitivanja, kazao je u subotu kako je u nekoliko navrata upozoravao kako su kočnice neispravne, prenose argentinski mediji.

Rekao je policiji kako je prijavio probleme sa kočnicama svojim nadležnim, ali mu je naređeno da nastavi sa putovanjem koje se okončalo kao treća najteža željeznička nesreća u Argentini.

Cordoba je oslobođen nakon što su vlasti utvrdile kako ne postoji „rizik da će pobjeći, kao ni mogućnost da poremeti istragu“, rekao je sudski izvor, a prenosi AP.

Najmanje 703 osobe su povrijeđene kada je putnički voz, koji je prevozio 2.000 ljudi, udario u branik na terminalu 11 u Buenos Airesu.

Argentinci koji su izgubili članove porodice u ovoj nesreći, kao i mnogi putnici, bili su bijesni nakon saznanja da je vlada ignorirala stalna upozorenja na probleme vozova u ovoj južnoameričkoj državi.

Razgovor sa dispečerom

Članovi porodice 51. žrtve, čije je tijelo pronađeno u subotu, iako se njeno ime ranije nije pojavljivalo ni na jednoj listi poginulih ili povrijeđenih, održali su bdijenje na željezničkoj stanici i gađali raznim predmetima prolazeće autobuse i taksiste.

Argentinsko udruženje koje predstavlja vladine zaposlenike u petak je optužilo vladu da je dozvolila propadanje infrastrukture putničkih vozova.

U saopćenju grupe se navodi kako je vlada ignorirala reviziju „koja je pokazala oskudno i kriminalno stanje očuvanosti“ željezničke linije Sarmiento na kojoj se nesreća i desila.

Cordoba (28) je bio među povrijeđenima koje su vatrogasci izvukli nakon što su izrezali lokomotivu. Primljen je u bolnicu sa posjekotinama na licu i drugim manjim povredama, ali je bio van životne opasnosti.

Sudski izvor je naveo kako je Cordoba rekao istražiteljima: „Na svakoj stanici je javljao dispečeru, radiovezom, kako ima problema sa kočnicama“, prenosi argentinski Diario Uno.

Navodno je uvijek dobijao odgovor da nastavi sa vožnjom.

Odmah nakon nesreće, državni sekretar za transport Juan Pablo Schiavi je kazao kako će vlasti preslušati snimke razgovora između vozovođe i dispečera.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO