Vojska ruši Bin Ladenovu kuću u Pakistanu

Vođa al-Qaede nekoliko godina je živio s mnogobrojnom porodicom u prostranoj kući (AP)

Pakistanska vojska počela je rušiti kuću u Abbottabadu u kojoj su specijalne jedinice mornarice Sjedinjenih Američkih Država prošle godine ubile Osamu bin Ladena, saopćila je policija.

Rušenje vanjskih zidova kompleksa u kojem se skrivao bin Laden počelo je po zalasku sunca u subotu i odvija se pod reflektorima.

Na teren su prvo izašli vojni buldožeri, kazali su svjedoci za AFP.

Predstavnik američke administracije kazao je za američke medije da se vojska nada da će rušenje biti završeno do nedjelje ujutro.

Istraga o skrivanju 

Zasad nije poznato šta je nagnalo pakistansku vladu da pod okriljem noći započne rušenje kuće, gotovo deset mjeseci nakon što je vođa al-Qaede u njoj ubijen, ali američki mediji prenose da su vlasti strahovale da bi kuća mogla postati turistička atrakcija ako je vojska ne uništi, jer su je nedugo nakon bin Ladenove smrti posjetile na stotine ljudi.

Kuća u Abbottabadu je pod nadzorom pakistanskih vlasti već nekoliko mjeseci.

Nekoliko stranaca koji su je pokušali posjetiti, uključujući britanske i francuske novinare i danskog ambasadora, privedeni su prije nego što su vraćeni u Islamabad, prenosi New York Times.

Pakistanska državna komisija, koju predvodi sudija vrhovnog suda, istražuje okolnosti bin Ladenovog boravka u Pakistanu.

Bin Laden je nekoliko godina s mnogobrojnom porodicom živio u u trospratnoj kući na velikom imanju, prije nego što je ubijen u tajnoj operaciji specijalnih jedinica američke mornarice drugog maja 2011. godine, bez znanja Islamabada.

Kuća je oko dva kilometra udaljena od Pakistanske vojne akademije.

Izvor: Agencije