Obavještajci: Iran ne pravi atomsku bombu

Generalni direktor IAEA Yukio Amano saopćio je da je Iran pojačao aktivnosti obogaćivanja urana u jednom podzemnom postrojenju (AFP)

Američki obavještajni analitičari i dalje vjeruju da ne postoje čvrsti dokazi da je Iran odlučio napraviti nuklearnu bombu, piše New York Times.

Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, list navodi da se posljednje procjene američkih obavještajnih agencija potpuno poklapaju sa nalazima obavještajaca iz 2007. o tome da je Iran obustavio program nuklearnog oružja.

Zvaničnici su rekli da je procjena uveliko dobila potvrdu i u Nacionalnoj obaveštajnoj procjeni 2010, u kojoj je iznesen jedinstven stav 16 američkih obavještajnih agencija.

Vojna dimenzija

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila je ranije na “ozbiljnu zabrinutost zbog moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa”, prenosi  AFP.

U izvještaju New York Timesa navodi se da ne postoji spor između američkih, izraelskih i evropskih obaveštajnih zvaničnika o tome da Iran obogaćuje uranij i da razvija neku infrastrukturu da postane nuklearna sila.

Međutim, Centralna objaveštajna agencija (CIA) i druge organizacije vjeruju da Iran treba odlučiti hoće li nastaviti paralelni program za razvijanje nuklearne bojeve glave, program za koji one vjeruju da je suštinski prekinut 2003, navodi američki dnevni list.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je u petak navečer da Iran treba objasniti gdje se nalazi mala količina uranijuma koja je nestala sa jednog mejesta istraživanja.

Ekperti tvrde da je količina uranijuma premala da bi se koristila za pravljenje bombe, ali da bi se mogla koristiti u svrhu testova nuklearnog oružja.

Sjedinjene Američke Države izrazile su zabrinutost da se ovaj uranijum koristi u svrhu istraživanja povezanim s nuklearnim oružjem, prenosi Reuters.

Obogaćivanje uranija

Generalni direktor IAEA-e Yukiya Amano također je saopćio da je Iran pojačao aktivnosti obogaćivanja urana u jednom podzemnom postrojenju u centralnom dijelu zemlje.

Amano je u izvještaju naveo da je Iran postavio približno 700 centrifuga u svom drugom postrojenju za obogaćivanje urana na lokaciji Fordo.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izjavila je da novi izvještaj IAEA-e povećava zabrinutost oko miroljubive svrhe iranskog nuklearnog programa, prenosi Reuters.

Ashton je pozvala Teheran da potpuno sarađuje s IAEA-om.

Iran tvrdi da ne pravi nuklearno oružje, te da njegov nuklearni program postoji isključivo u mirnodopske svrhe.

Izvor: Agencije