Berlusconijev slučaj odbačen zbog zastare

Berlusconi je izborio novu pobjedu u dugom nizu sudskih borbi u svojoj karijeri (EPA)

Sud u Milanu odlučio je u subotu odbaciti slučaju o korupciji koji se vodio protiv Silvija Berlusconija jer je nastupila zastara, čime je bivši premijer Italije izborio novu pobjedu u dugom nizu sudskih borbi u svojoj karijeri, prenosi AP.

Milijarder i medijski mogul se nije pojavio u sudnici u subotu poslijepodne, gdje su trojica sudija pročitala presudu nakon dvosatnog zasjedanja.

Berlusconi je negirao kako je radio bilo šta protivzakonito, dok je tužilaštvo tražilo zatvorsku kaznu od pet godina.

“Glavna činjenica jeste da on nije oslobođen optužbe, te da ga je zastara spasila”, kazao je Al Jazeerin novinar Claudio Lavanga koji se javio iz Rima.

“Odluka suda neće imati mnogo utjecaja na njegovu političku budućnost jer je već ranije kazao kako se više neće kandidirati za premijera. No, mogla bi imati utjecaja na njegovo medijsko carstvo. Vidjet ćemo, kada se berze otvore u ponedjeljak, da li će činjenica da nije oslobođen krivice imati utjecaja”.

Uživao imunitet

Bivši šef italijanske vlade bio je optužen da je platio britanskom advokatu Davidu Millsu 600.000 američkih dolara da lažno svjedoči tokom dva suđenja u 1990-tim godinama kako bi zaštitio političara i njegovu kompaniju Fininvest od optužbi koje bi se mogle povezati sa njenim poslovanjem.

Mills je 2009. godine osuđen za korupciju, ali je presudu poništio najviši italijanski sud, također zbog zastarjelosti slučaja.

Berlusconijevi advokati su tvrdili kako se ovaj slučaj treba odbaciti jer je nastupila zastara, što je na kraju i sud odlučio.

Ovaj proces je prekidan u više navrata zbog Berlusconijevih obaveza kao premijera i tokom perioda kada je uživao imunitet.

Izvori: Al Jazeera i agencije