IAEA: Iran pojačao nuklearne aktivnosti

Novi izvještaj povećava zabrinutost oko miroljubive svrhe iranskog nuklearnog programa, kazala je Ashton (EPA)

Iran je pojačao aktivnosti obogaćivanja urana u jednom podzemnom postrojenju u centralnom dijelu zemlje, saopćio je u petak generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano.

Amano je u izvještaju naveo da je Iran postavio oko 700 centrifuga u svom drugom postrojenju za obogaćivanje urana na lokaciji Fordo, prenose agencije.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izjavila je da novi izvještaj IAEA povećava zabrinutost oko miroljubive svrhe iranskog nuklearnog programa, prenosi Reuters.

Ashton je pozvala Teheran da u potpunosti sarađuje sa IAEA.

Teheran je u januaru objavio da će početi rad u Fordou, što je izazvalo spekulacije da bi Izrael mogao bombardirati to postrojenje, za koje se sumnja da se u njemu proizvodi nuklearno oružje.

Sankcije Zapada

Iran je nedavno saopćio da je instalirao još 3.000 centrifuga, kako bi povećao kapacitete za obogaćivanje urana.

Teheran tvrdi da je svrha njegovog nuklearnog programa mirnodopska, ali zapadne zemlje vjeruju da Iran pokušava napraviti atomsku bombu.

Zemlji su zbog toga uvedena četiri ciklusa sankcija Ujedinjenih naroda, niz jednostranih sankcija Sjedinjenih Američkih država, kao i sankcije Evropske unije.

Proteklih sedmica pojavile su se spekulacije da Izrael priprema preventivni napad na iranska nuklearna postrojenja, iako je Tel Aviv demantirao da je donio takvu odluku.

Razgovori između IAEA i Teherana oko iranskog nuklearnog programa završeni su bez napretka.

Tim IAEA nije mogao obići ključna iranska nuklearna postrojenja, niti razgovarati sa Irancima koji bi mogli ponuditi odgovore koji bi otklonili sumnje u iranski nuklearni program.

Izvor: Agencije