Putin obećao da će dobiti `bitku za Rusiju´

Nije izvjestan dolazak Putina na miting podrške (AFP)

Favorit na ruskim predsjedničkim izborima premijer Vladimir Putin izjavio je u četvrtak pred oko 130.000 svojih pristalica da se “bitka za Rusiju” nastavlja i da će on u njoj pobijediti jer neće “nikome” dopustiti da se miješa u ruske stvari.

“Mi smo danas branitelji Rusije”, kazao je on za govornicom postavljenom na stadion Lužniki u Moskvi, pred okupljenim pristalicama.

“Nećemo nikome dopustiti da se miješa u naše unutarnje stvari. Nećemo nikome dopustiti da nam nameće svoju volju”, kazao je.

“Bitka za Rusiju se nastavlja, pobjeda će biti naša”, zaključio je Putin u svom kratkom, borbenom govoru, javio je AFP.

Smatra se da je ova manifestacija, deset dana prije predsjedničkih izbora, odgovor na velika okupljanja opozicije, koja se redovno događaju u Moskvi od decembra, kada je na općim izborima pobijedila stranka Ujedinjena Rusija, koja je na vlasti.

Brojčana nadmoć

Prethodni veliki moskovski miting njegovih pristalica, nazvan “antinarandžasti”, prošao je 4. februara bez Putina, a na njemu se, uprkos velikom mrazu, okupilo više od 130.000, ljudi koji su došli izraziti protest zbog demonstracija opozicije koju smatraju izdajničkom.

Ono po čemu će ostati upamćen taj skup je da je “putinovska” opcija demonstrirala brojčanu nadmoć naspram skupa koji je istovremeno organizirala “prozapadna” opozicija i to je istaknuto u prvi plan većine medijskih izvještaja u Rusiji i inostranstvu.

Uoči i nakon mitinga, javnost je spekulirala da li je dolazak na miting bio na dobrovoljnoj bazi ili su budžetska preduzeća zaista nametnula zaposlenima radnu obavezu odlaska na skup.

‘Zloupotreba resursa’

Iste glasine čuju se i ovog puta uoči mitinga na stadionu Lužniki, a da Putin “zloupotrebljava administrativne resurse” kao premijer žalili su se najbliži konkurenti, kandidat komunista Genadij Zjuganov i lider Liberalno-demokratske partije Vladimir Žirinovski.

Oni će u četvrtak povesti svoje pristalice na vlastite mitinge koje su zakazali istovremeno u centru Moskve, kao što su činili i kada je “prozapadna” opozicija protestirala.

A, taj dio opozicije već je najavio da će održati veliki skup odmah nakon izbora, 5. marta na Trgu Lubjanka ispred sjedišta Federalne službe sigurnosti, za šta vlasti još nisu izdale dozvolu.

Prema prognozama agencija za ispitivanje javnog mnijenja, Putin će tada već biti predsjednik, jer rezultati anketa pokazuju da može da računa na oko 59 posto glasova birača i da drugog kruga izbora neće biti.

Izvor: Agencije