Podignuta optužnica protiv Bradleya Manninga

Odbrana tvrdi da je Manning imao psihološke probleme, te da mu tajni dokumenti nisu smjeli biti dostupni (Reuters)

Bradley Manning, bivši američki vojnik koji se tereti za odavanje tajnih informacija internet stranici WikiLeaks, odbio je dati iskaz nakon što je protiv njega podignuta optužnica za pomaganje neprijatelju i još 21 krivično djelo.

Prema zakonu Sjedinjenih Američkih Država, maksimalna kazna za pomaganje neprijatelju je doživotni zatvor.

Manning (24) nije govorio tokom četrdesetpetominutnog saslušanja, osim što je kazao „da, časni sude“, kada ga je vojni sudija Denise Lind pitao da li razumije 22 tačke optužnice.

Manning je odgodio davanje iskaza do početka vojnog suđenja. Također nije rekao da li bi želio da mu sudi vojni sudija ili vojna porota.

Veza sa Assangeom

Bivši američki vojnik optužen je za davanje stotina hiljada vojnih izvještaja iz Iraka i Afganistana i američkih diplomatskih depeša WikiLeaksu između novembra 2009. i maja 2010., kada je bio u Iraku.

Odbrana tvrdi da je Manning imao psihološke probleme, te da mu  tajni dokumenti nisu smjeli biti dostupni.

Manning je u pritvoru od maja 2010.

Na preliminarnom saslušanju u decembru, vojni tužitelji predali su dokaze da je Manning WikiLeaksu elektronski poslao skoro pola miliona tajnih izvještaja sa ratišta.

Tužitelji su sudu predočili isječke razgovora na internetu pronađene na Manningovom kompjuteru koji navodno ukazuju na saradnju sa osnivačem WikiLeaksa Julianom Assangeom.

Američka vlada osudila je WikiLeaks zbog objavljivanja tajnih dokumenata, rekavši da su tim činom ugroženi životi stranaca koji rade s vojskom i američkim ambasadama, kao i američka nacionalna sigurnost.

Simpatizeri WikiLeaksa smatraju da je ova internetska stranica objelodanila američke greške, te tvrde da je Manning politički zatvorenik.

Izvor: Agencije