Eutanazija u holandskim domovima

Holandija je 2001. postala prva zemlja u svijetu koja je legalizirala eutanaziju (Reuters)

Holandija je legalizirala eutanaziju, ali se brojni ljekari ustručavaju da je izvrše, što je razlog zašto će holandsko udruženje idućeg mjeseca pokrenuti šest mobilnih medicinskih timova kako bi pomogli na smrt bolesnim pacijentima da okončaju živote u svojim domovima. 

Udruženje “Pravo na život – Holandija” poznatije po kratici NVVE, osnovano je 1973. godine nakon što je jedan ljekar proglašen krivim za dobrovoljnu eutanaziju i suspendiran na sedam dana.

Udruženje, koje ima 131.000 članova i 150 volontera u Holandiji, finansira svoje aktivnosti putem godišnje članarine od 17,50 eura. 

Od prvog marta NVVE će imati na raspolaganju šest timova ljekara i medicinskih sestara koji će pomagati pacijentima bolesnim na smrt ili onima s teškim i neizlječivim bolestima da okončaju svoje živote. 

„Mnogi ljekari i sestre koji rade za nas su polu-dobrovoljci, što znači da oni imaju i druge poslove koji su im primarni. Oni iz uvjerenja pomažu NVVE“, izjavila je za agenciju DPA glasnogovornica udruženja Walburg de Jong.

Pacijenti bez nade

NVVE navodi na svojoj internet stranici da je 2.700 osoba izabralo eutanaziju svake godine u Holandiji od 2001., kada je ta zemlja postala prva u svijetu koja je legalizirala ovaj postupak.

Eutanazija  se u Holandiji obavlja samo na onom pacijentu koji ima neizlječivu bolest, nepodnošljive bolove i nema nikakve nade u poboljšanje.

Pacijenti također moraju jasno staviti do znanja da žele umrijeti.

Ljekari koji obave eutanaziju pod tim pravilima zaštićeni su od krivičnog progona.

Ipak, brojni holandski doktori se plaše da obave eutanaziju, kaže de Jong.

Izvor: Agencije