Visoka izlaznost na izborima u Jemenu

Abd-Rabbu Mansour Hadi, bivši Salehov saveznik, jedini je kandidat na izborima (Reuters)

Odziv jemenskih glasača na predsjedničkim izborima dostigao je 60 posto, saopćili su u srijedu zvaničnici, a u toku je ručno prebrojavanje glasova, koje će, kako se očekuje, potvrditi izbor Abd-Rabbu Mansoura Hadija za novog šefa države.

Hadi je aktuelni potpredsjednik, a na glasanju obavljenom u utorak bio je jedini kandidat, u skladu sadogovorom o odlasku sa vlasti na koji je pristao predsjednik Ali Abdullah Saleh.

Saleh se trenutno nalazi na liječenju u SAD-u, a jemenski parlament dao mu je imunitet na krivično gonjenje povodom akcija protiv antirežimskih demonstranata.

Novinar Al Jazeere Hashem Ahelberra, koji izvještava iz Sane, kaže da se glasovi prebrojavaju ručno, a rezultati se očekuju u roku od dva dana, iako je zakonski rok deset dana.

Odziv je bio najmanji u južnim regionima, gdje je na glasanje izašlo između 35 i 40 posto građana.

Ahelberra dodaje da bi će svaki odziv od 35 posto i više biti dobra vijest za Hadija, jer će mu donijeti legitimitet i međunarodnu podršku.

Pravo glasa na izborima imalo je više od 10 miliona građana. Glasanje je bilo obilježeno nasiljem, u kojem je širom južnog dijela zemlje poginulo desetero ljudi, uglavnom u incidentima u luci Aden.

Odziv je bio najmanji u južnim regionima, gdje je na glasanje izašlo između 35 i 40 posto građana, dok je u samom Adenu glasalo oko 50 posto ljudi.

Izbore su bojkotirale dvije velike opozicione grupe, Južni pokret i organizacija šiitskih pobunjenika na sjeveru zemlje.

Izvor: Al Jazeera i agencije