U granatiranju Homsa poginula dva novinara

Najmanje 17 ljudi je ubijeno u srijedu kad su sirijske trupe bombardirale četvrt Baba Amro, koju u gradu Homsu kontroliraju pobunjenici, saopćili su aktivisti.

U bombardiranju četvrti Baba Amro, koje gotovo da ne prestaje od 3. februara, ranije u srijedu život su izgubila i dva zapadna novinara.

Aktivisti navode da njih dvoje nisu bili jedine žrtve među medijskim radnicima, i da je, s još jednim aktivistom, ubijen i 26. godišnji sirijski kamerman, koji je uživo preko interneta puštao snimke o dešavanju u Homsu, epicentru 11-mjesečnih antivladinih protesta u Siriji.

SNV traži zaštitnu zonu

Sirijsko nacionalno vijeće (SNV), glavno tijelo sirijske opozicije, zatražilo je u srijedu od međunarodne zajednice da u Siriji uspostavi “zaštitnu zonu” i pozvalo  Rusiju da nagovori Damask da dopusti prolaz humanitarnih konvoja.

SNV će na konferenciji „Prijatelji Sirije“, koja u petak treba biti održana u Tunisu, zatražiti slanje “humanitarne pomoći i uspostavu zaštitne zone u Siriji”, ističe opozicija u egzilu na konferenciji za novinare u Parizu.

“Pozivamo prijatelje Sirije da poduzmu dodatne mjere radi zaštite sirijskog naroda i uspostave sigurnosnu zonu na područjima uz granicu te zaštite izbjeglice koji ondje traže sklonište”, dodaje SNV u izjavi.

“Tražimo što brže slanje humanitarne pomoći na najpogođenija područja, uz uspostavu sigurnosnih koridora za humanitarne konvoje. Sigurnosni koridori mogu se zajamčiti ako Rusija obeća da će prisiliti režim da poštuje siguran dolazak konvoja i tako smanji nužnost militarizacije njihova prolaska”, dodaje SNV.

Reuters saznaje da su ubijeni Amerikanka Marie Colvin, koja je radila za britanski Sunday Times, i francuski fotoreporter Remy Osclik, oboje iskusni izvještači sa ratnih područja.


Marie Colvin [Reuters]
 

AFP navodi da su tri novinara ranjena u napadu granatama na pres-centar koji su osnovali aktivisti koji se bore brotiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u distriktu Baba Amr.

Sirijske snage lojalne režimu drže ovaj distrikt pod opsadom od 4. februara.

Očevici tvrde da su granate pogodile kuću u Homsu u kojoj su novinari odsjeli, a kada su oni pokušali pobjeći iz kuće, na njih je otvorena vatra.

Marie Colvin i Remi Ochlik bili su veterani u pokrivanju ratova diljem svijeta.

Marie Colvin dobila je za svoj rad brojna priznanja, među ostalim i nagradu britanskih medija za najboljeg stranog dopisnika za pokrivanje rata na području bivše Jugoslavije.

Tokom dugogodišnje karijere, obišla je većinu ratnih zona, a prošle godine dobila je nagradu “Hrabrost u novinarstvu” za tekstove iz ratnih područja Kosova i Čečenije.

Marie Colvin bila je neustrašiva novinarka, koja je izgubila oko dok je pokrivala ratne sukobe na Šri Lanki 2001. godine.

U javnosti se uvijek nakon tog napada pojavljivala s crnim povezom preko oka.

Prestižne nagrade

Remi Ochlik (1983) bio je proslavljeni ratni fotograf, koji je karijeru počeo 2004. godine, kada je pratio nerede na Haitiju.

Za svoje prve fotografije sa Haitija dobio je prestižne nagrade.

Godine 2005. osnovao je svoju fotografsku agenciju, a fotografirao je rat u Kongu (2008), epidemiju kolere i predsjedničke izbore na Haitiju (2010), egipatsku i tunisku revoluciju, kao i ustanak i rat u Libiji.

Njegove fotografije objavljivane su u brojnim uglednim listovima poput Le Mondea, VSD-a, Paris Matcha, Time Magazinea i The Wall Street Journal (WSJ).

Sukob u Siriji posebno je opasan za novinare koji pokušavaju pratiti događaje, a većina stranih novinara bila je prisiljena napustiti zemlju.

Više od 7.600 poginulih

U Siriji je od marta 2011. godine poginulo više od 7.600 ljudi, uglavnom civila, objavili su evropski mediji, pozivajući se na sirijsku organizaciju za zaštitu ljudskih prava.

Prema podacima ove organizacije, među žrtvama je oko 5.500 civila 1.700 vojnika i policajaca, kao i više od 400 vojnika koji su napustili redove regularne vojske.

UN su saopćile da je je u Siriji do sada poginulo više od 5.400 osoba.

Mnogi od njih u Siriju dolaze ilegalno, poput reportera New York Timesa (NYT) i dvostrukog dobitnika Pulitzerove nagrade Anythonyja Shaida, koji je prošle sedmice preminuo od napada astme pokušavajući doći do ustaničke strane.

Sukob u Siriji posebno je opasan za novinare koji pokušavaju pratiti događaje, a većina stranih novinara bila je prisiljena napustiti zemlju.

Francuski TV reporter Giles Jacqueline poginuo je u Homsu prošlog mjeseca, kada je eksplodirala granata u grupi novinara koji su pratili proteste u tom gradu, tokom posjete predstavnika medija koju su organizirale sirijske vlasti.

Sirijske trupe i paravojne snage lojalne Assadu gonile su, zarobile, a potom ubile 27 mladića u tri sela na sjeveru zemlje, saopćili su u srijedu sirijski opozicioni aktivisti.

Mladići, među kojima su svi bili civili, uglavnom su pogođeni u glavu i grudi u svojim domovima ili na ulicama u selima Idita, Iblin i Balšon, u provinciji Idlib, nedaleko od granice s Turskom, saopćila je Sirijska mreža za ljudska prava, prenosi Reuters.

Hapsili i ubijali

“U napadu koji je izveden u utorak, vojnici su gonili civile u tim selima, hapsili ih, a potom bez oklijevanja pucali u njih, uglavnom se usredsređujući na mladiće. Svako ko nije uspio pobjeći bio je ubijen”, navodi se u saopćenju, koje nije moguće nezavisno provjeriti.

“Odgovornost za ovaj masakr snosi generalni komandant vojske i oružanih snaga Bashar al-Assad”, dodaje se u tekstu.


Remi Ochlik [pariscmatch.com]

Sirijske snage ubile su u utorak više od 100 osoba u napadu na grad Homs te sela i gradove u okrugu Idlib, uz granicu s Turskom, objavili su aktivisti, a Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK) je pozvao na prekid vatre kako bi mogao pružiti pomoć civilima.

Washington, koji se priprema za sastanak “Prijatelja Sirije”, na kojem će biti zapadne i arapske zemlje koje se protive Assadovom režimu, nije isključio mogućnost da pobunjenike opskrbi oružjem kojim bi svrgnuli dugogodišnjeg predsjednika.

SAD su prvi put otvorile mogućnost da se dozvoli naoružavanje opozicije u Siriji, ocijenivši da bi, ako nije moguće da se pronađe političko rešenje, trebalo razmisliti i o drugim opcijama.

Izjava glasnogovornice State Departmenta Victorije Nuland da će SAD morati razmisliti i o drugim opcijama, osim političkog pritisak na režim Assada, predstavlja promjenu stava u odnosu na stav vojnih krugova da u ovom trenutku nije jasno ko sve predstavlja opoziciju i da bi oružje moglo završiti i u rukama al-Qaede.

Evakuirati žene i djecu

Nuland je ponovila stav da i dalje ima prostora za političko rešenje, ali po prvi put nije isključila mogućnost naoružavanja opozicije.

“Ako ne uspijemo natjerati Assada da popusti pod pritiskom, mogli bismo uzeti u obzir i druge opcije”, rekla je ona.

Povodom situacije u Siriji, u utorak se oglasila i Bijela kuća, koja je pozvala na prekid vatre iz humanitarnih razloga i na dostavu pomoći i hrane civilima.

Sirijske trupe i paravojne snage lojalne Assadu gonile su, zarobile, a potom ubile 27 mladića u tri sela na sjeveru zemlje.

MKCK je saopćio kako je od Assadove vojske i pobunjenika zatražio da svakog dana na dva sata prekinu vatru kako bi pomoć stigla civilima u nemirnim područjima, uključujući Homs.

Rečeno je da se oko toga pregovara sa sirijskim vlastima i pobunjenicima i da je prijedlog da se iz Homsa izvuku žene i djeca.

MKCK je u posljednjih 10 dana uspio ući u taj grad i gradove Bludan, Al Zabadani i Madaja i donijeti humanitarnu pomoć.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon rekao je da traži kandidata za humanitarnog koordinatora za Siriju, čija bi uloga mogla biti i traženje političkog rješenja krize.

Izvor: Agencije