Slovenska pomoć Grčkoj 600 miliona eura

Barroso i Papdemos: Još nije jasno na koji način će novac iz prvog paketa pomoći Grčkoj biti prebačen u drugi (AFP)

Nakon što je u Briselu dogovoren drugi paket pomoći za Grčku, vrijedan 130 milijardi eura, ministar finansija Slovenije Janez Šušteršič izjavio je da će doprinos njegove zemlje paketu iznositi oko 600 miliona eura.

“Ukoliko mjere budu u potpunosti primijenjene, udio Slovenije (u paketu pomoći) će, prema trenutnoj procjeni, biti malo iznad 600 miliona eura”, rekao je on na konferenciji za novinare u Briselu, prenosi slovenska agencija STA.

Ministar je naglasio da će biti potrebno da slovenski zakonodavci odobre garancije i moguće smanjenje kamatnih stopa na grčke obveznice.

On očekuje da će parlament početi debatu o tome u martu.

Drugi paket pomoći uključivat će neiskorištena sredstva iz prvog, dogovorenog u maju 2010. godine, pojasnio je Šušterčič, dodajući da će dijelovi pomoći koji nisu iskorišteni biti uključeni u ovu sumu (130 milijardi eura)”.

Međutim, još nije jasno na koji način će novac iz prvog paketa biti prebačen u drugi.

‘Svi se nadamo da ovo nije samo odlaganje, već šansa za Grčku da primijeni reforme koje je obećala’, rekao je Šušteršič.

Prema novom paketu, Evropska centralna banka (ECB) i nacionalne centralne banke također će raspodijeliti profit od obveznica koje su po povoljnim uslovima kupovale na sekundarnim tržištima, što će obezbijediti dodatna sredstva koja mogu biti upotrijebljena za pomoć Grčkoj.

“Uloga centralnih banaka vezana je prvenstveno za njihovu kupovinu grčkih dužničkih hartija na kojima je ostvaren izvjestan profit, koji sada može biti upotrijebljen da se dodatno pomogne Atini”, naveo je ministar.

Nije bilo bolje ponude

Na pitanje o obimu grčkih obveznica u rukama slovenske centralne banke, on je kazao da ta banka ima “relativno” malo takvih hartija, naglasivsi da će sve odluke vezane za obveznice morati odobriti sama banka, budući da vlada u Ljubljani nije ovlaštena donositi odluke u ime centralne banke.


Janez Šušteršič

Prema novom paketu pomoći, privatni kreditori će otpisati 53,5 posto potraživanja na ime grčkih obveznica u svom vlasništvu, ili oko 107 milijardi eura.

Paket također podrazumijeva da će Grčka do 2020. godine smanjiti javni dug na 120,5 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) sa sadašnjih 160 posto.

Šušteršič se osvrnuo na kritike da nova pomoć zapravo predstavlja odlaganje grčkog bankrota.

“Svi se nadamo da ovo nije samo odlaganje, već šansa za Grčku da primijeni reforme koje je obećala”, naveo je on.

Ministar je, ipak, dodao da mnogo toga zavisi od razvoja ekonomske situacije u Evropi.

“Jednostavno, nije bilo bolje ponude na stolu, ni sada, ni prethodnih godina”, naglasio je Šušteršič.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada