SAD: U 2012. se očekuje veliki broj tornada

Jedan od razloga za veliki broj poginulih i ogromne štete je što su najsnažnije nepogode pogodile gušće naseljena područja (EPA)

Godinu nakon razorne sezone tornada koja je u Sjedinjenim Američkim Državama izazvala štetu od 30 milijardi dolara i u 2012. se može očekivati veći broj tih vremenskih nepogoda nego što je to uobičajeno.

Iako nema načina za predvidjeti ponavljanje razornog prošlogodišnjeg niza tornada, internetska stranica za meteorologiju Accuweather.com ove sedmice je objavila da će i ove godine u SAD biti više tornada od uobičajenog broja.

S tim su predviđanjem nedirektno povezane klimatske promjene jer snažne oluje sa grmljavinom stvaraju uslove u kojima nastaju tornada, a te oluje mogu biti izazvane toplinom površinskih voda višom od uobičajene u Meksičkom zaljevu, kaže meteorolog Accuweathera Paul Walker.

Tornada su 2011. u SAD učinila štete u vrijednosti 28,7 milijardi dolara i izazvala pogibije više od 550 osoba, po Nacionalnim centru SAD za klimatske podatke.

Opasnost od poplava

Jedan od razloga za tako velik broj poginulih i ogromne štete je što su najsnažnije nepogode pogodile gušće naseljena područja kao što su Joplin u Missouriju i Birmigham u Alabami, rekao je Walker.

Ukupna šteta od klimatskih i vremenskih nepogoda, uključujući sušu, 2011. je u SAD-u iznosila 55 milijardi dolara.

Poplave su napravile štete od oko pet milijardi dolara i izazvale pogibiju 12 osoba, po Nacionalnom centru za klimatske podatke.

Nova studija sugeriše da bi klimatske promjene, kako snažne oluje koje tjeraju masu vode u unutrašnjosti postaje sve učestalije, mogle izazvati još poplava.

Poplave kakve su se mogle očekivati jednom u stoljeću mogle bi se događati svakih tri do 20 godina, objavili su istraživači sa univerziteta Princeton i Tehničkog instituta iz Massachusettsa u posljednjem broju magazina Nature Climate Change.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada