Propali razgovori tima UN-a i Irana

Herman Nackaerts, šef tima IAEA koji je putovao u Iran, prije leta za Teheran dao je izjave novinarima na aerodromu u Beču (AP)

Kontrolna agencija Ujedinjenih naroda (UN) saopćila je u srijedu da nije postigla dogovor s Iranom poslije dvodnevnih razgovora u Teheranu o spornom nuklearnom programu te zemlje te da je Islamska Republika odbila odobriti posjetu svom ključnom vojnom postrojenju.

Delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) boravila je u Teheranu da bi od iranskih zvaničnika dobila dokaze da Iran ne pokušava napraviti atomsku bombu.

Ovakav ishod posjete mogao bi dodatno pojačati tenzije između Irana i zapadnih sila, koje su uvele Teheranu seriju sankcija u posljednjih nekoliko mjeseci.

“Tokom prve i druge runde razgovora tim je zatražio pristup vojnoj lokaciji Parčin. Iran nije dao dozvolu za tu posjetu”, saopćila je IAEA u Beču, poslije razgovora vođenih 21. i 22. februara.

Razočarenje ishodom

U saopćenju je izraženo razočaranje povodom ovakvog ishoda.

Prethodno je iranski izaslanik u IAEA Ali Asgar Soltanijeh rekao agenciji ISNA da Teheran očekuje dodatne razgovore s agencijom UN-a.

Glasnogovornik direktora IAEA Jukije Amana izjavio je da nisu planirani nikakvi dodatni sastanci.

Ovakav ishod posjete mogao bi dodatno pojačati tenzije između Irana i zapadnih sila.

Iran odbacuje optužbe u vezi sa svojim atomskim programom i tvrdi da samo želi proizvoditi električnu energiju.

SAD i Izrael nisu odbacili mogućnost primjene sile protiv Irana ukoliko zaključe da međunarodna diplomatija ne može spriječiti Islamsku Republiku da dođe u posjed atomskog oružja.

Izvor: Agencije