Pronađena tijela u olupini Costa Concordije

Costa Concordia, koja je prevozila 4.229 osoba, udarila je 13. januara u stijenu pored otočića Giglio (Reuters)

Ronioci italijanske vatrogasne službe pronašli su u srijedu u olupini prekookeanskog broda Costa Concordia tijela osam žrtava, među kojima je i osmogodišnja djevojčica Dayana Arlotti, saopćile su italijanske vlasti.

Arlotti, koja je iz Riminija i čiji je otac William Arlotti, također na listi nestalih, najmlađa je osoba poginula u nesreći.

Sumorno otkriće objavljeno je u vrijeme kada je tužilaštvo saopćilo da je proširilo istragu na još četiri oficira broda i tri zaposlena u kompaniji Costa Cruises iz Genove u čijem je vlasništvu brod.

Tijela nastradalih pronađena su na četvrtoj palubi ogromnog broda, koji je bio na početku sedmodnevnog krstarenja Mediteranom kada se 13. januara nasukao kod ostrva Giglio kod obale Toscane. Na brodu je bilo 4.229 ljudi, od čega 3.200 turista iz 60 država i hiljadu članova posade.

Prva četiri tijela pronađena su u srijedu ujutro, dok su preostala četiri otkrivena kasnije tokom dana.

Zvaničnici spasilačkih službi navode da su pored djevojčice pronađena tijela žena i muškaraca. Nije poznato da li su u pitanju putnici ili članovi posade.

Otkrićem osam tijela, broj poginulih povećan je na 25 dok se još sedam osoba vodi kao nestalo.

Kapetan u pritvoru

Istraga o ovoj nesreći još uvijek traje, a kapetan broda, koji se nalazi u pritvoru, smatra se glavnim krivcem za nesreću.


Francesco Schettino [Reuters]

Francesco Schettino mogao bi biti osuđen na sveukupnu zatvorsku kaznu od preko 2.500 godina zatvora, ukoliko bude osuđen za nasukavanje i napuštanje broda te više ubistava bez predumišljaja.

Dužinu zatvorske kazne su izračunali italijanski mediji kada su zbrojili sve optužbe koje prijete kapetanu Costa Concordije.

Vjeruje se da su u nesreći u nasukom kruzeru život izgubile 32 osobe.

Schettino bi mogao provesti osam godina u zatvoru za svakog od 300 putnika i članova posade koje je ostavio na nasukanom brodu, nakon što je navodno pobjegao čamcem za spašavanje i gledao evakuaciju sa obale.

Izvor: Agencije