Pranje novca kojeg su oteli pirati

Blizu 2.000 Somalaca na suđenjima zbog piratstva (AFP)

Ujedinjeni narodi saopćili su da su somalski pirati primili oko 170 miliona dolara u otkupninama u 2011. godini, dok su neka od tih sredstava preusmjerena u legalni svjetski finansijski sistem. 

„Prosječna otkupnina tražena za oslobađanje broda i posade iznosi pet miliona dolara, dok za tanker ona raste na 10 miliona dolara“, naveo je Ured UN-a za borbu protiv droga i kriminala (UNODC), Vijeću sigurnosti tokom rasprave o piratstvu kod obala Somalije. 

Izvršni direktor UNODC-a Jurij Fedotov izjavio je da je pranje novca dobijenog otkupninama izazvalo nagli rast cijena na Rogu Afrike i u okolnim regijama. 

Fedotov je kazao da mu nije poznata bilo kakva ideološka veza između pirata i somalskih pobunjenika iz al-Shabab, koji su sada u savezništvu s al-Qaedom.

Pobunjenici se bore protiv vlade u Mogadišu koja uživa međunarodnu podršku.

UNODC, koji sarađuje sa zemljama u borbi protiv piratstva, saopćio je da je trenutno 1.116 mladih Somalaca na suđenjima zbog piratstva u 20 zemalja širom svijeta. Fedotov je kazao da je još 688 pirata na suđenjima u afričkim zemljama kao što su Kenija, Somalija, Sejšeli, Tanzanija i Mauricijus.

Veća misija

Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu je odobrilo povećanje broja pripadnika mirovnih snaga u Somaliji u pokušaju da pojača vojnu ofanzivu protiv pobunjenika al-Shababa koji se bore protiv vlade i žele uvođenje šerijata u zemlju.

Vijeće sigurnosti jednoglasno je usvojilo rezoluciju o povećanju broja vojnika i policajaca u sklopu Misije Afričke unije u Somaliji (AMISOM) s 12.000 na 17.731.

Rezolucija je donesena uoči međunarodne konferencije u Londonu na kojoj će se razmatrati mjere za rješavanje problema nestabilnosti u Somaliji i gusarskih napada.

AMISOM se dosad sastojao od vojnika iz Ugande i Burundija. U sklopu ovog brojčanog povećanja pod zapovjedništvo misije doći će i kenijski vojnici koji su nezavisno ušli u Somaliju u oktobru prošle godine kako bi se borili protiv pobunjenika koje Nairobi optužuje za napade i otmice na kenijskom tlu.

Očekuje se da će ostali vojnici doći iz Džibutija, rekli su diplomati.

Izvor: Agencije