Obama želi smanjiti porez za kompanije

Republikanci tvrde da Obamin plan nije sveobuhvatan, te da samo služi predizbornoj kampanji (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama izjavio je da je američki poreski sistem zastario, nefer i neefikasan.

Pozvao je da se kompanijama prestanu davati brojne subvencije za koje tvrdi da se nude poreske olakšice, dok radna snaga i profiti završavaju u inostranstvu, prenosi AP.

Obama, koji je kazao da je postojeći poreski sistem „nepravilan i treba ga promijeniti“, predložio je da se stopa poreza za kompanije smanji sa 35 posto na 28 posto.

Republikanci u Kongresu zatražili su da poreska stopa bude umanjena na 25 posto.

Obama je kazao da će njegovim prijedlogom biti povećana konkurentnost kompanija širom SAD-a.

Politička debata

Poreska stopa za kompanije u SAD-u najviša je u svijetu nakon Japana.

Prema Obaminom planu, korporacije bi se morale odreći mnogih subvencija, a one sa međunarodnim filijalama bi također plaćale minimalni porez na zaradu u inostranstvu.

Ministar finansija Timothy Geithner, kazao je novinarima da će debata o Obaminom prijedlogu biti „politilčki sporna“.

„Neki će reći da su ovi prijedlozi preoštri prema kompanijama, dok će drugi reći da nisu dovoljno oštri“, kazao je on.

Obamin prijedlog dolazi nakon što je američki predsjednik predložio da se povećaju porezi milionerima, te da Amerikanci koji zarađuju do 200.000 dolara godišnje ne plaćaju veći porez od postojeće stope.

Kongresmen iz reda republikanaca Dave Camp kazao je da cijeni plan američke administracije, iako ovaj plan predviđa veću poresku stopu od 25 posto, koju je on predložio.

Kritizirao je Obamu što nije predložio sveobuhvatnu reformu poreskog sistema za kompanije i privatna lica.

„Dok je ovo dobar potez administracije, iskoristit ću predsjednikovo obraćanje Kongresu jučer, kada je rekao: ‘Nemojte stati ovdje, nastavite dalje“, kazao je Camp u saopćenju.

Senator Orrin Hatch, šef republikanaca u Komisiji za finansije u Senatu, odbacio je predsjednikov plan kao „dnevni red predviđen više za izbornu kampanju, a ne plan za ispravljanje našeg poreskog zakona“.

Dok je poreska stopa od 35 posto među najvišima u svijetu, mnoge kompanije zbog brojnih olakšica plaćaju porez po mnogo manjoj stopi.

Izvor: Agencije