Neuspješan atentat na predsjednika Abhazije

Ankvab i Medvedev: Rusija je priznala Abhaziju kao nezavisnu državu poslije kratkotrajnog rata s Gruzijom 2008. godine (AFP)

Naoružani napadači pokušali su u srijedu ubiti predsjednika otcijepljenog gruzijskog regiona Abhazije Aleksandra Ankvaba, koji je nepovrijeđen, ali su poginula dvojica njegovih tjelohranitelja.

Napad je izvršen na Ankvabovu kolonu vozila dok je išao na posao u glavnom gradu Abhazije Suhumiju, navode mediji.

“Prema preliminarnim informacijama, prvo je eksplodirala mina postavljena na putu kojim prolazi predsjednikova kolona vozila, a zatim su napadači počeli bacati bombe na automobile i pucati iz mitraljeza”, izjavio je neimenovani bezbjednosni izvor.

Ovo je bio šesti pokušaj atentata na predsjednika otcijepljenog gruzijskog regiona. 

Jedan od automobila je potpuno izgorio, prenosi Itar Tass.

Ovo je šesti pokušaj atentata na Ankvaba u posljednjih nekoliko godina, ali nijedan od tih slučajeva nije riješen.

Rusija je priznala Abhaziju kao nezavisnu državu poslije kratkotrajnog rata s Gruzijom 2008. godine, ali osim malog broja dalekih zemalja, ostatak svijeta tu oblast i dalje smatra gruzijskom teritorijom.

Abhaski separatisti su 90-ih godina, poslije raspada Sovjetskog saveza, vodili građanski rat s gruzijskim vlastima, u kome je poginulo nekoliko hiljada ljudi, a izbjeglo oko 250.000 osoba, uglavnom etničkih Gruzijaca.

Ankvab je izabran za predsjednika Abhazije u augustu prošle godine, poslije smrti Sergeja Bagapša, koji je bio na čelu otcijepljenog regiona od 2005. godine, podsjeća AFP.

Izvor: Agencije