Kim Dotcom u kućnom pritvoru

Kim Dotcom: Uhapsila ga je novozelandska policija postupajući prema američkom nalogu za hapšenje (AP)

Američki tužitelji nisu u srijedu uspjeli u svojoj namjeri da zadrže iza rešetaka jednog od najtraženijih ljudi, navodnog kralja internetskog piratstva Kima Dotcoma kojem je sud na Novom Zelandu zatvor zamijenio kućnim pritvorom.

Usvajajući žalbu utemeljitelja internetske stranice za razmjenu audiovizualnih sadržaja Megaupload, sud je odbacio određene sumnje da bi multimilioner Dotcom mogao pobjeći i ne pojaviti se na saslušanju o izručenju u augustu.

Uhapšen na imanju

“Sretan sam što idem kući i što ću vidjeti svoju trudnu suprugu i troje djece”, rekao je nasmiješeni Dotcom (38) napuštajući sud.

Odjeven u traperice, jaknu i crnu majicu kratkih rukava, svoj zaštitni znak, najavio je da će se boriti protiv izručenja SAD-u koje ga optužuju za piratstvo i pranje novca.

Kim Dotcom, državljanin Novoga Zelanda poznat još kao Kim Schmitz i Kim Tim Jim Vestor, bio je u pritvoru od spektakularnog hapšenja 20. januara na svome imanju izvan Aucklanda.

Uhapsila ga je novozelandska policija postupajući prema američkom nalogu za hapšenje.

Zabranjeni helikopteri

Prema uvjetima kućnog pritvora, Dotcom, čiji je luksuzni životni stil uključivao i privatni helikopter, živjet će u malenoj kući blizu unajmljenog imanja i nositi elektroničku ogrlicu za praćenje. Putovanja će mu biti ograničena, a sudac je zabranio da helikopteri polijeću ili slijeću na imanje.

Tužitelji tvrde da je Dotcom bio na čelu mreže koja je od 2005. zaradila 175 miliona dolara umnožavajući i distribuirajući bez odobrenja muzičke, filmske i druge sadržaje zaštićene autorskim putem Megauploada, jedne od najposjećenijih internetskih stranica opće prije nego što je zatvorena prošloga mjeseca.

Dotcomovi advokati kažu da je kompanija jednostavno nudila “skladištenje” toga sadržaja na internetu i da on odlučno odbacuje sve američke optužbe.

Izvor: Agencije