Izrael odobrio izgradnju 500 stanova

Bit će legalizirano 200 stanova ilegalno izgrađenih u Shilu, kao i u divljoj koloniji Shvut Rahel u blizini (AFP)

Izrael je u srijedu dao zeleno svjetlo za izgradnju 500 novih stanova u židovskoj koloniji Shilo, između palestinskih gradova Ramallah i Nablus, na Zapadnoj obali, doznaje se iz ministarstva odbrane.

“Visoko vijeće za planiranje pri Vojnoj upravi, zaduženo za civilne poslove, sastalo se kako bi dalo zeleno svjetlo za izgradnju 500 stanova”, izjavio je za AFP glasnogovornik ove uprave, koja ovisi o ministarstvu odbrane.

Osim toga, bit će legalizirano 200 stanova ilegalno izgrađenih u Shilu, kao i u divljoj koloniji Shvut Rahel u blizini, precizirao je vojni radio.

Vlada premijera Benjamina Netanyahua ‘čini sve da spriječi stvaranje dviju država za dva naroda’.

Yariv Oppenheimer, generalni sekretar izraelske organizacije Shalom Arshav (Mir sada), koja je protiv kolonizacije, osudio je ove inicijative, tvrdeći da se radi o “jednom od najvećih projekata pokrenutih na Palestinskim teritorijima”.

On je izrazio mišljenje da vlada premijera Benjamina Netanyahua “čini sve da spriječi stvaranje dviju država za dva naroda”.

Međunarodna zajednica smatra nelegalnim sve kolonije na Palestinskim teritorijima, na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, ne praveći razliku između kolonija i divljih naselja.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada