Iran optužuje Izrael za ‘ratne igre’

Khazaee je naveo da je Izrael iznio neosnovane optužbe i dezinformacije protiv Irana u vezi s nedavnim napadima (Reuters)

Iran je optužio Izrael za ubistvo njegovih nuklearnih naučnika kao dio “ratne igre”, odbacujući istovremeno bilo kakvu umješanost u napade na izraelske diplomate u nekoliko zemalja širom svijeta.

Iranski ambasador u UN Mohammad Khazaee poslao je pismo Vijeću sigurnosti UN u kome navodi da se prema Izraelu provodi politika nekažnjavanja za njegove zločine.

Khazaee je naveo da je Izrael iznio neosnovane optužbe i dezinformacije protiv Irana u vezi s nedavnim napadima.

Pritisak SAD-a

Izrael je optužio Iran da stoji iza eksplozije automobila-bombe u kojoj je teško povrijeđen izraelski diplomata u New Delhiju.

Gruzijske vlasti su također uspjele deaktivirati eksplozivnu naparavu u Tbilisiju, dok je osumnjičeni iranski napadač raznio sebi noge u pokušaju da baci bombu na tajlandsku policiju.

Također je na desetine ljudi uhapšeno zbog sumnje da su povezani sa iranskom obavještajnom službom u Azerbejdžanu.

“Iran kategorički odbacuje optužbe u vezi sa bilo kakvim učešćem svojih zvaničnika ili organa u navodnim terorističkim operacijama protiv Izraela u Tajlandu, Indiji, Gruziji i Azerbejdžanu”, naveo je iranski ambasador, prenosi AFP.

Iran je istovremeno optužio Izrael da finansira i obučava ekstremne grupe koje su do sada, kako tvrdi, ubile nekoliko iranskih nuklearnih naučnika.

Khazaee je u pismu Vijeću sigurnosti ocijenio da je Iran “pretrpio terorističke napade, uključujući ubistva nuklearnih naučnika za koja je odgovorna prećutna i eksplicitna podrška izraelskog režima terorističkim grupama”.

“Ove operacije su dio ‘ratne igre’ koju izvodi ovaj režim protiv Irana”, naveo je iranski diplomata.

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman izjavio je da Izrael neće podleći pritisku Sjedinjenih Američkih Država i Rusije u odlučivanju da li da napadne Iran, prenosi agencija Tanjug.

Govoreći za drugi kanal izraelske televizije, Lieberman je odbacio sugestiju da će američka i ruska upozorenja protiv udara na iranska nuklearna postrojenja uticati na odluku Izraela, odvrativši da to „nisu njihova posla“.

Izraelski mediji prenijeli su upozorenje zvanične Moskve protiv napada na Iran, jer bi to imalo katastrofalne posljedice.

„Naravno, svaki mogući vojni scenario protiv Irana bio bi katastrofalan za regiju i cijeli sistem međunarodnih odnosa“, rekao je zamjenik šefa diplomatije Rusije Genadij Gatilov.

„Zato se nadam da Izrael razumije sve te posljedice. I oni trebaju, također, razmotriti sa kakvim će se posljedicama takve akcije oni suočiti“.

Bliske konsultacije

Načelnik američkog generalštaba Martin Dempsey upozorio je ove sedmice da bi izraelski napad u ovom trenutku bio nesmotren.

Izraelski mediji prenijeli su  izjavu zamjenika portparola State Depertmenta Marka Tonnera koji je rekao da se SAD blisko konsultuju s Izraelom o njegovoj politici u odnosu na iranski nuklearni program.

On je okarakterizirao neuspjeh Međunarodne atomske agencije u Teheranu ove sedmice razočarenjem, ali je rekao da to nije iznenađenje.

„Hajde da budemo vrlo jasni da se konsultujemo vrlo blisko s Izraelom o tim pitanjima”, dodao je on.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada