Khamenei: Iran ne pravi atomsko oružje

Hamnei: Mi želimo zaustaviti nadmoć svjetskih sila koja počiva na nuklearnom naoružanju (EPA)

Iran ne pokušava proizvesti nuklearno oružje, izjavio je u srijedu vrhovni vođa te države ajatolah Ali Khamenei nakon neuspješne posjete inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Iranu.

„Ne pokušavamo nabaviti atomsko oružje“, rekao je Khamenei na sastanku s iranskim nuklearnim naučnicima, navedeno je u saopćenju vlade u Teheranu.

„Želimo zaustaviti nadmoć svjetskih sila koja počiva na nuklearnom naoružanju. Uz Božiju pomoć, naša država ostvarit će taj cilj“, kazao je iranski ajatolah, prenosi AFP.

Svjetski mediji kasno u utorak izvijestili su da su razgovori između zvaničnika IAEA-e i iranskih vlasti o inspekciji glavnih nuklearnih postrojenja i plana rada međunarodnih inspektora propali i da se tim stručnjaka UN-a vraća kući.

IAEA je u saopćenju navela da inspektorima nije bilo odobreno posjetiti vojnu bazu Parchin, gdje Iran, navodno, radi na proizvodnji nuklearnog oružja.

Goruća pitanja

Šef tima IAEA-e Herman Nackaerts potvrdio je u srijedu novinarima, po slijetanju aviona na bečki aerodrom, da su razgovori s Irancima dospjeli u ćorsokak.

„Pokušali smo postići dogovor o načinu na koji bi mogla biti riješena goruća pitanja. Nažalost, nismo uspjeli postići takav dogovor“, rekao je Nackaerts i dodao da inspektorima nije odobren pristup vojnoj bazi Parchin, gdje Iran, kako navode zapadne zemlje, razvija program za proizvodnju nuklearnog oružja.

„Podnijet ćemo izvještaj o tome generalnom direktoru IAEA-e Yukiyi Amanu i odboru guvernera. Potom ćemo vidjeti šta će biti sljedeći koraci”, kazao je on.

To je druga posjeta inspektora agencije UN-a Iranu koja se neuspješno završila.

Sjedinjene Američke Države i njihovi zapadni saveznici sumnjiče Teheran da radi na proizvodnji nuklearnog oružja, što iranske vlasti odbacuju, tvrdeći da je program namijenjen za proizvodnju struje.

U Teheranu je u utorak zvanično rečeno da će pregovori o spornom nuklearnom programu Irana biti nastavljeni i da će nova runda razgovora biti održana u Turskoj.

Pregovori Irana sa grupom „5+1“ prekinuti su u januaru prošle godine, kada se dvije strane nisu mogle dogovoriti ni o dnevnom redu.

Izvor: Agencije