EU blokirala Mađarskoj 495 miliona eura

Evropska unija (EU) blokirala je Mađarskoj 495 miliona eura iz evropskog kohezionog fonda zbog prevelikog budžetskog deficita te zemlje.

Sredstva iz kohezionih fondova služe kako bi manje razvijene članice EU bile ukorak sa razvijenim.

Iz Evropske komisije tvrde kako se Mađarska nije dovoljno pozabavila problemom pretjeranog budžetskog deficita, uprkos mnogim upozorenjima.

“Komisija je predložila da se Mađarskoj zamrzne 495 miliona eura iz evropskog kohezionog fonda za 2013. godinu, zbog neuspjeha u rješavanju pretjeranog budžetskog deficita vlade”, kazao je Olli Rehn, komesar EU za monetarna pitanja.

Brojne opomene

Mađarska je više puta opominjana i rok za rješavanje budžetskog deficita već je dva puta bio prolongiran.

“Mađarska je u budžetskom deficitu otkako se pridružila Evropskoj uniji 2004. godine. Rok za ispravljanje deficita je dva puta pomjeren, tako da su dobili dodatne tri godine. Prije mjesec dana je i ekonomsko-fiskalno vijeće zaključilo da Mađarska nije poduzela dovoljno efektnih akcija na prijedloge Komisije”, kazao je Rehn.

On je dodao da će se morati poduzeti dodatne mjere kako bi se budžetski deficit spustio ispod tri posto bruto društvenog proizvoda.

Očekuje se da će blokiranje sredstava iz kohezionog fonda imati dodatne negativne posljedice na pregovore te države sa Međunarodnim monetarnim fondom o finansijskoj injekciji kojom bi se spriječila nesolventnost mađarske ekonomije.

Izvor: Al Jazeera