Al-Shabab izgubio bitno uporište

Borci al-Shababa su pod sve većim pritiskom državnih vojnih snaga afričkih zemalja (Al Jazeera)

Etiopijski i somalski vojnici zauzeli su strateški somalski grad Baidoa, istjeravši iz njega borce al-Shababa, koji se dovode u vezu sa al-Qaedom.

Al-Shabab je obećao da će osvetiti ovaj gubitak.

Baidoa, grad 250 kilometara udaljen od prijestolnice Mogadiša, jedno je od glavnih uporišta antivladine grupe.

Mirovna misija

Vijest o padu Baidoe došla je nekoliko sati prije odluke Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da znatno poveća broj pripadnika mirovne misije u Somaliji.

Vijeće je jednoglasno podržalo rezoluciju da se misija AMISOM uveća sa 12.000 na 17.731 trupa i policije.

Odluka je donesena pred održavanje međunarodne konferencije u Londonu na kojoj će se razmatrati mjere za borbu protiv nestabilnosti u Somaliji i piratstvu.

Gubitak ove bitne kote predstavlja veliki udarac za borce al-Shababa, koji upravljaju velikim područjima južne i centralne Somalije.

„Preuzeli smo Baidou bez ijednog pucnja. Ovo je veliki dan za narod koji nam je priredio toplu dobrodošlicu“, kazao je Muhidin Ali, somalski vojni komandant u ovom gradu.

‘Veliki udarac’

„Sada se nalazimo u centru i širimo se po svim krajevima grada, kako bi bili sigurni da imamo potpunu kontrolu nad gradom“, dodao je Ali.

„Neprijatelj je pobjegao iz grada prije nego što je naša vojska stigla u njega“.

Stanovnici su kazali da je u gradu uglavnom mirno, iako je bilo pucnjave na rubovima Baidoe.

Al Jazeerina reporterka Nazanine Moshiri, koja se javila iz Mogadiša, opisala je preuzimanje Baidoe „vrlo važnim“ i „velikim udarcem“ za al-Shabab.

„Etiopljani su relativno lako ušli u Baidou, uz pomoć somalskih snaga tranzicijske federalne vlade. Al-Shabab je saopćio da se povukao iz grada te će sada započeti gerilski rat protiv etiopijskih i somalskih trupa koje se tu nalaze“, kazala je Moshiri.

„Dali su istu izjavu kada su se u augustu prošle godine povukli iz Mogadiša, a njihova gerilska taktika ne uspijeva, jer se još bore protiv AMISOM-a [snaga Afričke unije] van Mogadiša“.

„Ovo je također veliki udarac jer se al-Shabab bori na tri fronta: protiv Etiopljana oko Baidoe, protiv vojnika Burundija i Ugande u koridoru Afgoye, dok se na jugu bore protiv kenijskih snaga. Trenutno su oslabljeni“, izvijestila je Moshiri.

Upozorenje al-Shababa

Komandir al-Shababa šeik Mohamed Ibrahim kazao je da preuzimanje Baidoe „ne znači da će neprijatelj uživati u gradu – bit će još krvoprolića“.

„Područja koja su preuzeli postat će groblja kršćanskih uljeza i njihove otpadničke somalske milicije“, rekao je Ibrahim.

Etiopijske trupe, koje su u novembru ušle u južnu i zapadnu Somaliju, u utorak su krenule prema Baidoi, koja je bila sjedište prijelaznog parlamenta prije nego što je al-Shabab zauzeo grad 2009.

Stanovnik Baidoe Abdulahi Hassan kazao je da nije bilo borbe kada su somalske i etiopijske snage ušle u grad i uspostavile baze u policijskoj stanici i na glavnoj gradskoj raskrsnici.

„Ljudi su izašli na ulice i posmatraju vojnike koji se polako kreću različitim dijelovima grada“.

Pobunjenici, koji su finansijski oslabljeni, još kontroliraju južnu luku Kismayo, koja je njihov glavni izvor prihoda.

Stanovnik Baidoe Hussein Ali ranije je kazao  da je vidio borce al-Shababa i njihove porodice kako bježe iz Baidoe u Afgoye.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada