Afganistan: Devet učenica ranjeno u napadu

Pet povrijeđenih djevojčica ostalo u bolnici (AFP)

U zračnom napadu NATO-a u provinciji Nangarhar, na istoku Afganistana, devet učenica i domar škole su ranjeni, saopćile su u srijedu lokalne vlasti.

“Školu je ovog jutra napao helikopter NATO-a. Devet djevojčica i domar škole su ranjeni”, rekao je glasnogovornik provincijske vlade Ahmad Zia Abdulzai za AFP.

“Neke od djevojčica su puštene kućama, pošto su medicinski bile zbrinute, ali pet ih je ostalo u bolnici”, kazao je Abdulzai.

Međunarodne snage su prošle sedmice priznale da je nekoliko djece ubijeno tokom bombardiranja sjeveroistočne provincije Kapisa 8. februara.

Glasnogovornik Međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF) rekao je da su do njih došle tvrdnje o napadu na školu, ali da još rade na utvrđivanju njihove tačnosti.

“Zvaničnici ISAF-a istražuju ove tvrdnje”, dodao je on.

Međunarodne snage su prošle sedmice priznale da je nekoliko djece ubijeno tokom bombardiranja sjeveroistočne provincije Kapisa 8. februara.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai je osudio te napade i naredio istragu, potvrđujući da je osmero djece ubijeno tom prilikom.

Vijest o napadu na školu je došla paralelno s održavanjem antiameričkih protesta u Kabulu i drugim gradovima zbog paljenja kopija Kur'ana u američkoj avio-bazi Bagram.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada