Medvedev za efikasan nuklearni arsenal

Medvedev tvrdi da Rusija ne želi konfrontaciju, ali da mora zaštititi svoje interese (EPA)

Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev rekao je u utorak da će Moskva preduzeti mjere ukoliko razmještanje protivraketnog štita NATO-a u Evropi bude nastavljeno prema najavljenim planovima.

Medvedev je u razgovoru s komandirima raketnih pukova ruske armije ocijenio da je očigledno da postojeći nuklearni kapacitet zemlje mora biti efikasan kako bi se održao strateški balans.

“Kada smo potpisivali sa [američkim predsjednikom Barackom] Obamom sporazum o ograničavanju strateških ofanzivnih oružja, pošli smo od toga da smo manje-više paritetni”, rekao je Medvedev, te dodao da je razmještanje protivraketnog štita pokušaj narušavanja te ravnoteže.

On je istakao da će Rusija morati  preduzeti niz rješenja kako bi parirala konceptu stvaranja evropske protivraketne odbrane NATO-a do 2020. godine ili ranije.

Strateški interes

“To ne znači početak konfrontacije. To znači samo jedno – da se ne možemo odnositi ravnodušno, jer to utječe na naše strateške interese. Ovo nije ruski militarizam, niti početak hladnog rata, ovo je samo trezvena procjena, drugačije ne možemo postupiti”, kazao je Medvedev.

On je naglasio da Moskva može odustati od ovih planova samo u slučaju da NATO odustane od razmještanja protivraketnog štita, ili ako ponudi Rusiji partnerstvo u zajedničkim projektima raketne odbrane.

Pregovori između Rusije i NATO-a o protivraketnom štitu su zaustavljeni jer Moskva traži pravno obavezujuće garancije da američko-evropski program neće biti usmjeren protiv nje.

Washington, međutim, odbija pismena obećanja, te tvrdi da štit nije usmjeren protiv Rusije, nego država poput Irana i Sjeverne Koreje.

Premijer Vladimir Putin, koji ima najviše izgleda da ponovo postane predsjednik Rusije nakon izbora četvrtog marta, najavio je u ponedjeljak stvaranje moderne i visoko obučene ruske armije, naglasivši da će izdvajanja u vojni budžet u tekućoj deceniji iznositi oko 575 milijardi eura.

Izvor: Agencije