Assadova vojska ubila 33 civila u Idlibu

Vladine snage počele su ofanzivu na Homs 3. februara (Reuters)

Najmanje 33 civila ubijena su u utorak kada su sirijske sigurnosne snage izvršile napad na selo Abdita u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib, rekla je posmatračka grupa, dok su u Homsu ubile najmanje 12 ljudi, a ranile više od 100 osoba.

Istovremeno, Rusija  povećava isporuke oružja u Siriju, za koje kritičari kažu da pomaže ostanku na vlasti predsjednika Bashara al-Assada.

Snage lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu pokrenule su vojnu operaciju u pokrajini Idlib, saopćio je Sirijski opervatoriji za ljudska prava, prenosi AFP.

U Homsu, aktivista Nader al-Husseini rekao je Reutersu da pobunjenici nisu dozvolili armiji da uđe u okrug Baba Amro, nakon čega je uslijedio artiljerijski napad topovima kalibra 130 milimatara.

Snažno granatiranje

“Svakog minuta padne nekoliko granata”, kazao je on i dodao da među žrtvama ima dvoje djece.

Ovaj izvještaj nije moguće potvrditi iz nezavisnih izvora.

Vladine snage, koje imaju podršku oklopnih jedinica pod komandom oficira iz manjinske sekte alavita, kojoj pripada i predsjednik Bashar al-Assad, napreduju ka Baba Amru od početka ofanzive na Homs trećeg februara.

Procjenjuje se da je iz ovog dijela grada, u kojem živi oko 100.000 ljudi, pobjeglo oko 60 posto stanovnika.

Tenkovi su sada raspoređeni u okrugu Inšat, preko puta Baba Amra, izjavili su opozicioni izvori, prenosi Srna.

Procjenjuje se da je iz ovog dijela grada, u kojem živi oko 100.000 ljudi, pobjeglo oko 60 posto stanovnika.

Okrug je povezan s nekoliko sela koja su postala dio urbane sredine ovog grada od oko milion ljudi.


Mnogo je ranjenih u Baba Amrou [Reuters]

Oko 30 do 40 posto stanovništva čini alavitska manjina.

Istovremeno, Rusija je saopćila da neće prisustvovati međunarodnoj konferenciji o krizi u Siriji, koja će u petak biti održana u Tunisu.

“Nismo bili obaviješteni ni o sastavu učesnika, ni o dnevnom redu. Ono što je najvažnije, stvarni cilj ove inicijative nije jasan. S obzirom na okolnosti, ne vidimo mogućnost da učestvujemo u radu konferencije u Tunisu”, naveo je u saopćenju glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič.

Rusija se suočava sa sve žešćim međunarodnim kritikama zbog prodaje oružja Siriji, no ne pokazuje ni najmanje znakove da popusti.

Rusija, najveći dobavljač oružja za Siriju, prošle je godine prodala Damasku oružja u vrijednosti milijarde dolara, među ostalim i raketne sisteme, dok su isporuke lakog oružja koje je teško otkriti povećale otkako je izbila pobuna protiv Assada, kažu odmetnuti sirijski političari.

Više od 6.000 ubijenih

Pravdajući se porastom sukoba, arapske i zapadne zemlje počele su najavljivati da bi mogle naoružati Assadove protivnike, potez za koji politički i obrambeni analitičari kažu da bi mogao povećati izglede za izbijanje građanskog rata.

Pobunjeni vojnici i sirijski dužnosnici tvrde kako se pojačava isporuka ruskog lakog oružja te da je vlada u Damasku udvostručila vojni budžet za 2011. kako bi finansirala obračun s opozicijom.

Po njihovim podacima, prije sukoba s demonstrantima Rusija je ispunjavala 50 posto sirijskih potreba za oružjem, slijede Kina i Sjeverna Koreja s 30 posto te Iran i ostali dobavljači s 20 posto.

Vlada je vojni budžet povećala tako da je smanjila sredstva ministarstvima obrazovanja i zdravstva za oko 30 posto, kažu opozicioni političari.

Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN), do sada je u gušenju pobune bilo više od 6.000 mrtvih.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada