Žrtve u samoubilačkom napadu u Bagdadu

U napadima u drugim dijelovima Iraka u nedjelju je poginulo sedmero ljudi (AP)

U napadu bombaša samoubice na kontrolni punkt ispred policijske akademije na sjeveroistoku Bagdada poginulo je 20, a ranjeno 28 regruta, saopćili su irački sigurnosni zvaničnici u nedjelju.

Kako su za Al Jazeeru rekli policijski izvori, napadač je došetao do glavnih vrata akademije, koja se nalazi u Palestinskoj ulici u istočnom Bagdadu, i aktivirao eksploziv.

U iračkoj prijestonici u zadnjih nekoliko sedmica desio se niz samoubilačkih napada, čija su meta najčešće šiitske zajednice.

Izvori iz policije i bolnice rekli su da su eksploziji zapaljeni mnogi auti.

U iračkoj prijestonici u zadnjih nekoliko sedmica desio se niz samoubilačkih napada, čija su meta najčešće šiitske zajednice.

U napadima u drugim dijelovima Iraka u nedjelju je poginulo sedmero ljudi, među kojima su “četiri policijska doušnika, jedan policajac i dva pripadnika snaga za borbu protiv terorističke organizacije al-Qaede, dok su četiri osobe ranjene”, naveli su iranski zvaničnici.

Serija napada

“Grupa napadača, za koje se sumnja da su pripadnici al-Qaede, napali su nedjelju ujutro jednu kuću u centru Baqube, oko 60 kilometara sjeverno od Bagdada”, kazao je policijski zvaničnik iz ovog grada za AFP.


U Baqubi su česti napadi [Reuters]

“U napadu su ubijene tri žene i jedan muškarac koji su se nalazili u kući i svi su bili policijski doušnici”, dodao je on.

Nepoznati napadači izveli su napad na kontrolni punkt u Abu Khamisu, sjeverno od Baqube, u kome su poginuli jedan policajac i dva pripadnika snaga koje se bore protiv al-Qaede, rekao je policijski poručnik iz provincije Diyala.

Također, dva pripadnika snaga koje se bore protiv al-Qaede ranjena su blizu Samarre, oko 110 kilometara sjeverno od Bagdada, od bombe koja je bila postavljena na autoputu, saopćili su policijski zvaničnici.

U Iraku je u januaru ubijena 151 osoba, prenose agencije.

Izvor: Al Jazeera i agencije