Masovni protesti protiv reformi u Španiji

Demonstracije protiv reformi tržišta rada i mjera štednje (AP)

Nekoliko stotina hiljada ljudi širom Španije u nedjelju je učestvovalo na demonstracijama protiv reformi tržišta rada i mjera štednje, za koje strahuju da će oboriti životni standard.

Organizatori protesta, uključujući dva najveća sindikata, saopćili su da je na demonstracije u Madridu izašlo oko pola miliona ljudi, a u Barceloni oko 400.000, javio je AFP, navodeći da policija nije dala procjenu o broju demonstranata u Madridu, ali je navela da ih je u Barceloni bilo oko 30.000.

‘Bankari, lopovi, vratite nam milione’, uzvikivali su demonstranti.

U španskoj prijestonici demonstranti su nosili veliki transparent na kojem je pisalo “Ne nepravednoj, neefikasnoj i nepotrebnoj reformi”, uz pozivanje na štrajk, dok su u Barseloni uzvikivali “Bankari, lopovi, vratite nam milione”.

“Ugovori su sve gori iz godine u godinu. Oni kažu da žele investirati u budućnost, a smanjuju budžete za istraživanja. Oni ne gledaju u budućnost, nego u sljedeće izbore, a rezove diktira Brisel”, izjavio je jedan od demonstranata.

Mjere štednje

Nova španska konzervativna vlada počela je u decembru četverogodišnji mandat povećanjem poreza i budžetskim rezovima od oko 15 milijardi eura, a morat će da uštedi još 40 milijardi eura da bi ispunila oštre ciljeve u vezi sa smanjenjem deficita, koje je postavila Evropska unija (EU).

U Španiji je krajem 2011. godine evidentirano više od pet miliona nezaposlenih, a stopa nezaposlenosti porasla je na 22,85 posto.

Vlada je usvojila i reforme finansijskog sektora i tržišta rada, dajući veća ovlaštenja kompanijama prilikom zapošljavanja i otpuštanja, u nadi da će umiriti nervozu na finansijskim tržištima.

Španija ima četvrtu najveću ekonomiju u eurozoni, a zahvaćena je krizom od kada je socijalistička Vlada nagomilala jedan od najvećih budžetskih deficita u evropskom bloku i time izazvala bojazan investitora da je izgubila kontrolu nad državnim finansijama.

U Španiji je krajem 2011. godine evidentirano više od pet miliona nezaposlenih, a stopa nezaposlenosti porasla je na 22,85 posto, što je duplo više od evropskog prosjeka.

Izvor: Agencije