Maroko: Godišnjica ‘Pokreta 20. februar’

Zvaničnici tvrde da se u cijeloj zemlji tim povodom okupilo oko 1.000 demonstranata (AP)
Zvaničnici tvrde da se u cijeloj zemlji tim povodom okupilo oko 1.000 demonstranata (AP)

Hiljade Marokanaca obilježile su u nedjelju prvu godišnjicu reformskog pokreta, nastalog u okviru “Arapskog proljeća”, usred poziva da se u kraljevinu na sjeverozapadu Afrike uvedu demokratske promjene.

Prema izvještajima novinara, povodom godinu dana od osnivanja “Pokreta 20. februar” na ulice Rabata izašlo je oko 1.000 ljudi, dok se u drugom gradu po veličini Kazablanki okupilo oko 2.000 ljudi.

Zvaničnici, međutim, tvrde da se u cijeloj zemlji tim povodom okupilo oko 1.000 demonstranata, prenosi AFP.

Istovremeno, u Rabatu je, u blizini zgrade parlamenta, održan je kontramiting, čiji su učesnici nosili slike kralja Mohammeda VI.

Dok su u masovnim protestima u Tunisu i Egiptu prošle godine svrgnuti dugogodišnji vladari, marokanski kralj spriječio je širenje protesta u svojoj zemlji, ponudivši ustavnu reformu, kojom su ograničena njegova skoro apsolutna ovlaštenja.

U Rabatu je održan kontramiting, čiji su učesnici nosili slike kralja Mohammeda VI.

Pokret za reforme u Maroku izgubio je veliki dio podrške u decembru, kada su se iz njega povukli umjereni islamisti Partije pravde i razvoja, koja je osvojila većinu poslaničkih mjesta na izborima u novembru.

Pokret, koji čine radnici i studenti, traži da se suzbije korupcija i uspostavi monarhija slična onoj u Španiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Vladu će predvoditi Abdelilah Benkirane, predsjednik umjerene islamističke Stranke pravde i razvoja i pobjednik parlamentarnih izbora od 25. novembra.

03 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO