Iranski ratni brodovi pristali u Siriju

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost doputovao u Izrael da razgovara o razvoju iranskog nuklearnog programa (EPA)
Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost doputovao u Izrael da razgovara o razvoju iranskog nuklearnog programa (EPA)

Iranski ratni brodovi uplovili su u Sredozemno more i pristali u sirijsku luku Tartous, sjeverozapadno od Damaska, kako bi održali vježbe, saopćili su iranski državni mediji u nedjelju.

Stop izvozu u Francusku i Britaniju

Iran je prestao prodavati naftu francuskim i britanskim naftnim kompanijama, izjavio je u nedjelju glasnogovornik iranskog ministarstva nafte Alireza Nikzad, čije riječi citira službena stranica ministarstva.

“Prodaja nafte britanskim i francuskim kompanijama prekinuta je”, rekao je on.

“Nakon odluke koju je službeno objavilo ministarstvo vanjskih poslova, ministarstvo nafte prekinulo je prodaju nafte britanskim i francuskim kompanijama… Predvidjeli smo isporučivati naftu drugim kupcima”, dodao je Nikzad.

Iransko Ministarstvo za naftu najavilo je 4. februara da će Islamska Republika obustaviti izvoz nafte u “neke” evropske zemlje.

Ovaj potez izgleda kao odmazda za odluku EU-a u januaru da prekine uvoz sirove nafte iz Irana od 1. jula zbog njegovog spornog nuklearnog programa.

Druga zemlja OPEC-a, Iran proizvodi blizu 3,5 miliona barela nafte dnevno, a izvozi blizu 2,5 miliona.

Malo više od 20 posto nafte prodaje zemljama EU, prvenstveno Italiji, Španiji i Grčkoj.

Teheran izvozi 70 posto nafte u azijske zemlje.

Francuska je uvezla 2011. godine približno 58.000 barela dnevno iranske nafte, što pokriva tri posto njenih potreba.

Iranska revolucionarna garda također je saopćila da je u nedjelju počela dvodnevne vojne vježbe kojima bi trebalo unaprijediti odbrambene kapacitete zemlje, suočene s mogućim prijetnjama iz inostranstva.

Mohammad Pakpour, komandant kopnenih snaga, naveo je na zvaničnoj internetskoj stranici da je vojna vježba pod nazivom Val Fajr (Zora) počela nedeleko od grada Yazda, u centralnom dijelu zemlje.

Najnovije vježbe održavaju se u vrijeme eskalacije napetosti između Irana i zapadnih zemalja.

SAD i Evropska unija (EU) nametnule su sankcije Iranu zbog nuklearnog programa te zemlje, za koji Teheran tvrdi da ima miroljubivu svrhu.

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Kataru Youcef Bouandel rekao je za Al Jazeeru da ovakav vid iranskog angažiranja mora biti sagledan kao “šira slika”, dodavši da uplovljavanje brodova u sirijsku luku ima dva velika simbolička značenja.

“Iran je prijetio da će zatvoriti Hormuški moreuz i bio je veliki saveznik Sirije, posebno proteklih godinu dana. Prolazak dva broda kroz Suecki kanal, bez zaustavljanja i pregleda, ukazuje na to da oni ne nose oružje”, kazao je on.

Posjeta Donilona

Istovremeno je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Tom Donilon doputovao u Izrael da razgovara o razvoju iranskog nuklearnog programa s najvišim izraelskim zvaničnicima, u trenutku kada sve poruke iz te zemlje ukazuju na mogućnost napada na Iran, kako je izjavio jedan neimenovani zvaničnik SAD-a.

Donilon će se u nedjelju sastati s izraelskim premijerom Binyaminom Netanyahom u okviru priprema za njegovu posjetu Washingtonu u martu, tokom koje će se sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom i također razgovarati o nuklearnom programu Teherana i zabrinutosti SAD-a da Izrael planira napad.

U izjavi za izraelski list Haarec, američki zvaničnik je ocijenio da su u posljednjih šest mjeseci u Washington stizale poruke koje ukazuju na “izvjesnost napada veću nego u protekle dvije godine”.

‘Mislimo da Izrael još nije odlučio da li da napadne ili ne, ali nam je jasno da se to ozbiljno razmatra’, rekao je Donilon.

Šef Generalštaba izraelske vojske Beni Ganz u nedjelju je rekao da će Izrael sam donijeti konačnu odluku o napadu na Iran.

“Izrael je glavni garant vlastite sigurnosti. To je naša uloga kao vojske, država Izrael mora se braniti”, rekao je general-pukovnik Ganz za izraelsku državnu televiziju.

Prema njegovim riječima, Iran nije samo izraelski, već i “svjetski i regionalni problem”.

Herman Nackaerts [AFP]

 

Inspektori IAEA krenuli za Teheran

Inspektori kontrolne agencije UN-a otputovali su u nedjelju navečer u Teheran, na razgovore o iranskom nuklearnom porgramu.

“Nadamo se da ćemo imati nekoliko dobrih i konstruktivnih dana u Teheranu”, izjavio je Herman Nackaerts, zamjenik generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji predvodi petočlanu delegaciju koja je otputovala sa aerodroma u Beču.

On je rekao da je prioritet posjete utvrđivanje “eventualne vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa” i naglasio da želi vidjeti konkretne rezultate u razgovorima s iranskim zvaničnicima.

Zapadne diplomate ne očekuju veći napredak u razgovorima, koji će biti vođeni 20. i 21. februara.

“I dalje sam pesimističan u vezi s tim da će Iran pokazati suštinsku saradnju, koja je neophodna”, rekao je diplomata, koji nije želio da bude imenovan.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO