Grčka vlada usvojila paket mjera štednje

U sklopu nove odluke je i dodatno smanjenje penzija (EPA)

Grčka vlada usvojila je u subotu navečer konačni paket mjera štednje, koji su od zvanične Atine tražili Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF) kao uvjet za novi paket pomoći od 130 milijardi eura.

Odobrenje grčke vlade je uglavnom formalnost, pošto je zvanična Atina prošle sedmice objavila detalje rebalansa budžeta i smanjenja plata u javnom sektoru u vrijednosti od 325 miliona eura partnerima u eurozoni, prenosi Reuters.

Poslije višemjesečnih teških pregovora, nade Grčke su porasle da će na sastanku u Briselu u ponedeljak biti podržano “spašavanje” koje je zvaničnoj Atini potrebno kako bi izbjegla bankrot 20. marta, kada dospijevaju najveći dio rata povučenih kredita.

Grčki premijer Lukas Papademos izrazio je žaljenje što nije moglo biti izbjegnuto dodatno smanjenje penzija, ali je naveo da je efekat ograničen, jer će samo utjecati na dio penzija onih iznad mjesečnih 1.300 eura.

Zvanična Atina je prošle sedmice objavila detalje rebalansa budžeta i smanjenja plata u javnom sektoru u vrijednosti od 325 miliona eura partnerima u eurozoni.

“Svi se slažemo da je hitna podrška ekonomskoj aktivnosti prioritet ekonomske politike vlade”, rekao je on, bez navođenja detalja koje mjere rasta su bile razmatrane.

Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle sedmice porasle, zahvaljujući nadi da će Grčkoj u ponedjeljak konačno biti odobrena nova međunarodna pomoć, a ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo američki makroekonomski podaci.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošle sedmice ojačao 1,2 posto, na 12.949 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,4 posto, na 1.361 bod, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 2.951 bod.

Početkom prethodne sedmice na tržištu je vladala nesigurnost jer je otkazan sastanak ministara finansija eurozone o paketu pomoći Grčkoj, koji je trebao biti održan u srijedu.

Izvor: Agencije