Grčka policija raspoređena oko parlamenta

Demonstracije održane prije sedam dana prerasle su u nasilje, u kojem su u centru grada paljene zgrade
Demonstracije održane prije sedam dana prerasle su u nasilje, u kojem su u centru grada paljene zgrade

Grčka policija za razbijanje demonstracija raspoređena je u nedjelju navečer oko zgrade parlamenta u Atini, tokom novih demonstracija protiv mjera štednje uoči razgovora u Briselu o isplati novog paketa pomoći od 130 milijardi eura kako zemlja ne bi bankrotirala.

Više od 1.000 demonstranata okupilo se ispred parlamenta u poslijepodnevnim satima.

Demonstracije održane prije sedam dana prerasle su u nasilje, u kojem su u centru grada paljene zgrade.

Nova anketa pokazala je da 73 posto Grka želi da zemlja ostane u eurozoni.

“Mjere štednje teško pogađaju penzionere. Ne možemo samo sjediti i ne činimo ništa”, izjavio je penzionirani radnik državne elektrodistribucije Kostas Senakis (70), čija će mjesečna penzija biti ponovo umanjena poslije vladine odluke u subotu.

Nova anketa pokazala je da 73 posto Grka želi da zemlja ostane u eurozoni, ali da samo 49 posto vjeruje da će državi to uspjeti u naredne dvije godine.

Grčka se nada da će na sastanku u ponedjeljak u Briselu biti usvojen paket pomoći koji bi spriječio bankrotiranje države 20. marta, kada za naplatu prispijevaju dugovi prema stranim kreditorima.

Izvor iz grčke vlade potvrdio je da je premijer Lukas Papademons u nedjelju otputovao u Brisel uoči razgovora u ponedjeljak, ali nije rekao s kim će se sastati.

Izvor: Agencije


Povezane

Odluka o pomoći Grčkoj očekuje se u ponedjeljak. Nakon održane videokonferencije, predsjedavajući eurogrupe, Jean-Claude Juncker, rekao je da predstoje pregovori o tehničkim detaljima. Odnose se na detaljne liste potrebnih ušteda u Grčkoj i vremenskog okvira za njihovo provođenje. Uživo iz Grčke javio se reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Odluka o pomoći Grčkoj očekuje se u ponedjeljak. Nakon održane videokonferencije, predsjedavajući eurogrupe Jean-Claude Juncker je rekao da predstoje pregovori o tehničkim detaljima.  Odnose se na detaljne liste potrebnih ušteda i vremenskog okvira za njihovo provođenje.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO