Egipat: Još bez datuma predsjedničkih izbora

Vojne vođe su se suočile s uličnim protestima i zahtjevima naroda da predaju vlast civilnoj vladi prije roka kojeg su oni postavili (Getty Images)
Vojne vođe su se suočile s uličnim protestima i zahtjevima naroda da predaju vlast civilnoj vladi prije roka kojeg su oni postavili (Getty Images)

Sudska komisija koja nadgleda pripreme prvih predsjedničkih izbora u Egiptu od svrgavanja Hosnija Mubaraka saopćila je u nedjelju da još nije odredila datum za glasanje.

Izborni zvaničnik, koji nije želio biti imenovan, rekao je da bi izbori mogli biti održani u prvoj sedmici juna.

Očekivalo se da će komisija u nedjelju objaviti datum izbora, ali sudije su saopćile na konferenciji za novinare da je donošenje odluke odgođeno, kako bi se osiguralo da Egipćani koji žive u inostranstvu imaju dovoljno vremena da glasaju.

Armija je sama odredila kraj juna kao krajnji rok za transfer vlasti.

Vojska je preuzela od Mubaraka upravljanje državom u februaru prošle godine i od tada je suočena s uličnim protestima i zahtjevima da što prije preda vlast civilnim organima.

Armija je sama odredila kraj juna kao krajnji rok za transfer vlasti.

Šef sudske komisije Farouk Soltan izjavio je da će datum biti određen prije 10. marta, od kada kandidati mogu formalno predati svoje nominacije.

Podnošenje kandidatura trajat će do 8. aprila.

Do sada je nekoliko ličnosti najavilo kandidature, uključući bivšeg šefa Arapske lige (AL) Amr Mussu i nekadašnjeg člana organizacije Muslimanska braća Abdela Moneima Abola Fotoha.

Samo dva mandata

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je da glasači u inostranstvu dobiju dvije sedmice za glasanje te da za brojanje glasova bude odvojeno još sedam dana.

Komisija je saopćila da razmatra ovaj zahtjev.

Zvaničnici su ovog mjeseca rekli da se kandidati na predsjedničkim izborima mogu početi prijavljivati od 10. marta, što upućuje na to da su generali možda ubrzali planiranu primopredaju vlasti.


Mubaraka je na vlasti bio 30 godina [AP]

Neki političari izrazili su zahjtev za održavanjem izbora u maju, ili čak i ranije.

Prema novim pravilima, koja su odobrena na prošlogodišnjem referendumu, predsjednici će biti ograničeni na dva četvergodišnja mandata.

Mubarak je svrgnut sa vlasti nedugo prije kraja svog petog po redu šestogodišnjeg mandata.

Na većini izbora pobijedio je jer je bio jedini kandidat.

U 2005. godini održani su predsjednički izbori na kojima se moglo prijaviti više kandidata, ali su organizacije za ljudska prava kazale da su pravila izbora blokirali bilo kakav realističan izazov za tadašnjeg predsjednika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO