Manje vojske i policije kobno za Afganistan

Američki saveznici u NATO-u oklijevaju da finansiraju afganistansku vojsku i policiju u vrijeme globalne ekonomske krize (Getty Images)

Smanjenje broja afganistanskih vojnika, policije i snaga bezbjednosti za više od jedne trećine nakon 2014. godine moglo bi značiti propast za Afganistan, izjavio je ministar odbrane Afganistana Abdul Rahim Wardak, piše Wall Street Journal (WSJ).

“Smanjenje broja vojnika mora se bazirati na realnosti na terenu. U suprotnom, to će biti katastrofa i ugrozit će sve što smo do sada postigli u krvii svemu drugom”, rekao on.

Dodao je da su u ovom trenutku vojne snage slabije od pješadije, što je i dovoljno ako se bezbjednosna situacija na terenu poboljša, ako talibani pristanu na pregovore o nacionalnom pomirenju, a Pakistan zatvori utočišta na svom terenu.

‘Smanjenje broja vojnika mora se bazirati na realnosti na terenu’, kazao je Wardak.

“Pod tim uslovima snage od 230.000 bile bi dovoljne, ali ako se to ne desi, onda će sve što planiramo biti u opasnosti”, kazao je Wardak.

Prema planu vlade u Kabulu, ukupan broj afganistanskih vojnika i snaga bezbjednosti mora porasti do 352.000 do jeseni ove godine.

Nemoguće je predvidjeti

Trenutno SAD troše 11,2 milijarde dolara godišnje na ovu vojsku, što premašuje cijeli godišnji budžet Afganistana.


Abdul Rahim Wardak [AFP/Getty]

Komandant misije za obuku u Afganistanu, potpukovnik Daniel Bolger, izjavio je nedavno da broj pripadnika snaga bezbjednosti nakon 2014. godine treba smanjiti na 230.000, kako bi finansiranje bilo prihvatljivo i za SAD, i za saveznike u Afganistanu.

“Niko u ovom trenutku ne može predvidjeti kakva će biti bezbjednosna situacija 2014. godine. To je nemoguće predvidjeti”, rekao je Wardak.

WSJ ističe da američki saveznici u NATO-u oklijevaju da finansiraju afganistansku vojsku i policiju u vrijeme globalne ekonomske krize.

“Amerikanci nas nisu pitali kada su gradili afganistanske snage bezbjednosti i sada odjednom žele da mi to platimo”, kazao je jedan diplomata iz NATO-a.

List podsjeća da kada su SAD odlučile razoružati iračku armiju 2003. godine, to je dovelo do činjenice da je pobunjenički pokret u zemlji toliko ojačao zbog novih boraca, koji su mahom bili obučeni vojnici.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO