Eskalacija nasilja u Siriji, nove žrtve

Sirijske izbjeglice koje bježe u Jordan kažu da 'Assadove snage gađaju sve' (EPA)

U najnovijem napadu sirijskih snaga na grad Homs u petak je poginulo najmanje 26 osoba, saopćili su sirijski opozicioni aktivisti.

Dvije osobe ubijene na sahrani

Najmanje dvije osobe su poginule kada su sigurnosne snage sirijske vlade pucale na pogrebnu povorku u prijestonici Damask, javili su aktivisti opozicije u subotu.

“Pogreb je održan u naselju Mezeh u Damasku za tri osobe koje su sigurnosne snage ubile dan ranije”, rekao je sirijski aktivist Munzer Abdullah za DPA.

Hiljade demonstranata izašlo je u subotu na ulice Damaska povodom sahrane tri mlade osobe ubijene u jednom od najvećih protesta protiv Assada od početka ustanka, rekli su očevici.

Na snimku, koji je objavljen na internetu, vidi sekako ožalošćeni uzvikuju “Žrtvujemo našu krv i dušu za vas mučenike” i “Sirijski narod je jedan”.

Kako kažu očevici, oko 30.000 ljudi učestvovalo je na sahrani u subotu, uprkos snijegu koji je padao.

Sirijska vojska granatirala je četvrti Baba Amr, Bayada i Khaldiya, saopćila je Sirijska organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, prenosi AP.

Sirijske trupe već petnaesti dan zaredom napadaju intenzivno ove dijelove Homsa, grada u centralnoj Siriji, od 4. februara, navode aktivisti.

Hiljade građana demonstriraju u mnogim mjestima u Siriji tražeći odlazak režima Bashara al-Assada.

Na protestima u Damasku ubijene su četiri osobe, među kojima dvoje djece od 11 i 13 godina, kad su snage sigurnosti pucale da bi rastjerale gomilu, javio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Hiljade građana demonstriraju u mnogim mjestima u Siriji tražeći odlazak režima Bashara al-Assada.

U petak su protesti protiv vlasti obuhvatili nekoliko četvrti Damaska, posebno Mazze, na zapadu glavnog grada.

“Ovo je prvi put da se protesti šire na ‘otmjene’ četvrti”, kazao je Moaz Shami iz lokalnih odbora za suradnju koji nadziru demonstracije na terenu.

Neposlušnost u nedjelju

Aktivisti su također pozvali stanovnike Damaska na “neposlušnost” u nedjelju.

Kineski diplomata sastao se s Assadom [EPA]

Kineski izaslanik zaželio je, osim toga, da se sljedeći parlamentarni izbori u Siriji, kao i referendum o novom Ustavu, “odvijaju bez prepreka”.

Kineski apel

Kina je bila jedna od zemalja koja je glasala protiv rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) u kojoj se poziva Assad da prekine represiju nad demonstrantima.

SAD poslale bespilotne letjelice

SAD su poslale bespilotne letjelice u Siriju da nadziru eskalaciju nasilja nad disidentima, rekli su u subotu američki zvaničnici za televiziju NBC.

Bespilotne letjelice se koriste za skupljanje dokaza o nasilju koje čine sirijske sigurnosne snage nad prodemokratskim demonstrantima, javio je DPA.

Sirijska vlada nije zvanično komentirala ove informacije.

Zapad je odbacio opciju vojne intervencije u Siriji, poput one u Libiji, s ciljem zaustavljanja 11-mjesečnog ustanka.

S druge strane, američka državna tajnica Hillary Clinton i visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton su nakon susreta u Washingtonu u petak osudile nasilje u Siriji i zatražile da se Assad povuče sa vlasti.

Assad je odlučio organizirati referendum 26. februara o novom ustavu, ali je opozicija najavila bojkot.

I britanski premijer David Cameron te francuski predsjednik Nicolas Sarkozy su u Parizu u petak saopćili da njihove zemlje čine sve kako bi pomogle sirijskoj opoziciji.

Dvojica zvaničnika su na zajedničkoj konferenciji za novinare pozvala EU da usvoji nove sankcije protiv sirijskog režima i ponudi Siriji “značajnu” pomoć ako i kada Assad ode sa vlasti.

Assad je odlučio organizirati referendum 26. februara o novom ustavu, koji bi se temeljio na pluralizmu, ali je opozicija najavila bojkot.

Nemiri u Siriji počeli su prije 11 mjeseci.

Prema podacima UN-a, u Siriji je od početka protesta protiv Assada, u martu prošle godine, ubijeno više od 5.400 osoba, više od 18.000 civila je uhapšeno, a hiljade osoba je nestalo.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada