Zapljena 6.000 milijardi lažnih obveznica

Lažne obveznice u iznosu većem od trećine američkog državnog duga zaplijenjene su iz švicarskog povjereničkog društva (EPA)

Italijanska policija u petak je objavila da je zaplijenila oko 6.000 milijardi lažnih američkih obveznica u Švicarskoj i izdala naloge za hapšenje osam osoba pod optužbom za međunarodnu prevaru i druge finansijske prekršaje.

Operaciju, koju su koordinirali tužitelji iz italijanskog grada Potenca, izvele su italijanske i švicarske vlasti, nakog istrage koja je trajala godinu dana, rekao je italijanski policijski izvor, prenosi Hina.

Lažne obveznice u iznosu većem od trećine američkog državnog duga zaplijenjene su u januaru iz švicarskog povjereničkog društva, gdje su se čuvale u trima velikim kovčezima.

Osam osumnjičenih optuženo je za krivotvorenje obveznica i kreditnih kartica i zelenaštvo u italijanskim regijama Lombardiji, Pijemontu, Laciju i Basilikati, saopćila je policija.

Izvor: Agencije


Povezane

Potraživanja austrijskih banaka iz inostranstva iznose 126 posto bruto društvenog proizvoda, što je u poređenju s drugim zemljama, poput Švicarske, relativno malo.

Published On 18 Jan 2012

Evropska centralna banka prošle sedmice povećala kupovine vladinih obveznica na 3,8 milijardi eura, sa 1,1 milijardu eura sedam dana ranije.

Published On 16 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO