U Jemenu uhapšeno 10 pripadnik al-Qaede

Jemenske vlasti su saopćile da su uhapsile 10 pripadnika al-Qaede, nakon oružanog napada u kojem je u srijedu u pokrajini Bayda na jugoistoku Sane ubijeno pet osoba, među kojima su dva zvaničnika zadužena za provođenje predsjedničkih izbora u utorak, prenosi Reuters.

U saopćenju ministarstva odbrane i zapovjedništva glavnog štaba se sugerira da je al-Qaeda odgovorna za napad, za koji nije preuzeta odgovornost.

Zapovjednik Republikanske garde u Baydi Khaled Waqaa, zadužen za sigurnost na predsjedničkim izborima, i Hussein al-Babli, šef izborne komisije, dva vojnika i jedan civil ubijeni su u napadu, saopćile su lokalne vlasti.

U saopćenju se ističe da bi 21 osumnjičenik trebao biti sudski gonjen.

Predsjednički izbori u Jemenu će biti održani 21. februara, kada bi trebao biti izabran nasljednik predsjednika Alija Abdullaha Saleha.

Oružani incidenti, ponekad smrtonosni, učestali su u Jemenu, posebno na jugu, kako se približavaju izborim na kojima će zamjenik predsjednika Abd-Rabbu Mansour Hadi, izabran konsenzusom, biti jedini kandidat za prelazni dvogodišnji mandat.

Jemenska vlada je izgubila kontrolu nad nekim dijelovima zemlje, što je omogućilo regionalnom krilu al-Qaede u Jemenu da proširi svoje uporište u blizini rute za isporuku nafte preko Crvenog mora.

Predsjednički izbori u Jemenu će biti održani 21. februara, kada bi trebao biti izabran nasljednik predsjednika Alija Abdullaha Saleha, koji se nalazi na liječenju u SAD-u.

Izvor: Agencije


Povezane

Saleh je rekao da će ‘uzeti učešće’ na prijevremenim izborima 21. februara u Jemenu, na kojima je njegov zamjenik Abed Rabo Mansur Hadi jedini kandidat.

Published On 08 Feb 2012

U napadu bespilotne letjelice, za koju lokalni stanovnici kažu da je američka, ubijeno je najmanje 11 ljudi.

Published On 31 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO