Tajland traži još dva osumnjičena za napad

Ranije su uhapšena tri Iranca koje vlasti sumnjiče za pokušaj napada (EPA)

Vlasti na Tajlandu traže još dvije osobe koje povezuju s grupom optuženom za pokušaj napada na izraelske diplomate u Bangkoku, nakon što su objavile da su tri osobe uhapšene.

Moguće je da su osumnjičene osobe za kojima se traga stručnjaci za eksploziv koji su možda trenirali Irance, saopćile su tajlandske vlasti u petak.

Tajlandska policija je saopćila da su mete napada bile izraelske diplomate.

Tri eksplozije odjeknule su u utorak u glavnome gradu Tajlanda, a u jednoj je teško povrijeđen jedan od dva uhapšena muškarca s iranskim pasošima, 28-godišnji muškarac identificiran kao Said Morati.

Tajlandske vlasti uhapsile su dvojicu i podigle protiv njih optužnicu zbog “izazivanja eksplozije na javnom mjestu s ciljem ubistva zvaničnika i drugih osoba”.

Tajlandska policija je saopćila da su mete napada bile izraelske diplomate.

Šef policije u Bangkoku Winai Thongsong rekao je da je osumnjičen 52-godišnji čovjek porijeklom sa Bliskog Istoka, ali nije dao nikakve detalje o njegovoj nacionalnosti.

Također je kazao da policija traga za još jednim osumnjičenikom.

Identifikacija osumnjičenih

Trojica uhapšenih su 8. februara otišli u Pattayu i tamo ostali najmanje dvije noći, objavili su tajlandski zvaničnici.

Pattaya je udaljena oko 70 kilometara od Bangkoka i poznata je po razvijenoj seks industriji.

Policijski istražitelj Noppon Kuldiloke rekao je da su Iranci u tom gradu bili u društvu dvije prostitutke te da je jedna od njih dovedena u Bangkok u četvrtak kako bi identificirala osumnjičene.

Izrael je optužio Iran i Hezbollah da stoje iza sva tri incidenta.

Eksplozije u tajlandskoj prijestonici dogodile su se dan poslije bombaških napada na zaposlenike izraelske ambasade u Indiji i Gruziji.

Izrael je optužio Iran i Hezbollah da stoje iza sva tri incidenta.

Ehud Barak, ministar vanjskih poslova Izraela, kazao je da “pokušaj terorističkog napada u Bangkoku još jednom dokazuje da Iran i njegovi opunomoćenici nastavljaju izazivati teror”.

Barak, koji je proveo nekoliko sati u Bangkoku u nedjelju, kazao je kako Iran i Hezbollah ugrožavaju stabilnost regiona i svijeta.

Iran je kategorički odbio navode da je povezan s eksplozijama u Tajlandu, Indiji i Gruziji.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO