SAD: Uhićen napadač s lažnim eksplozivom

Policijska vozila u blizini američkog Kongresa u petak (Getty Images)

Agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) i policajci zaduženi za sigurnost na Capitol Hillu, gdje je smještena zgrada Kongresa, ali i Vrhovnog suda SAD-a te mnoge druge zgrade prepune vladinih uposlenika, uhitili su oko 13 sati po američkom vremenu jednog Marokanca koji je planirao samoubilački napad.

Taj je čovjek u petak dobio, kako je on mislio, pojas prepun eksploziva, ali materijal u pojasu zapravo nije bio opasan, jer su ga u njega stavili agenti FBI-a, javio je dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

Taj je čovjek pomno praćen još od prosinca prošle godine i nije bio svjestan da zapravo surađuje sa snagama sigurnosti.

Uglavnom, policija i FBI poručuju da javnost nije bila u opasnosti te da uhićenik nije bio povezan s nekom terorističkom organizacijom.

O uhapšenom muškarcu za sada se zna samo da je marokanskog porijekla i da ima oko 30 godina.

Policija i FBI poručuju da javnost nije bila u opasnosti te da uhićenik nije bio povezan s nekom terorističkom organizacijom.

U rujnu prošle godine jedan je čovjek optužen da je u avion-model, koji se pokreće daljinskim upravljačem, postavio eksploziv kako bi napao Kongres i Pentagon.

Drugi je uhićen u rujnu 2008. godine samo dva bloka od zgrade Kongresa, nakon što je jedan policajac uočio oružje u njegovom automobilu.

U srpnju 1998. godine napadač je ispalio nekoliko hitaca na zgradu Kongresa, ubivši pri tome dvojicu policajaca.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO