Rusija daje 10 milijardi dolara MMF-u

Rusija je treći trgovinski partner Evropske unije (EPA)

Rusija će dati 10 milijardi dolara Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) kao podršku zemljama eurozone pogođene krizom, izjavio je u petak ruski ministar finansija Anton Siluanov.

On je dodao da će novac biti proslijeđen preko Centralne banke.

Ruski ministar je istakao da je Rusija, treći trgovinski partner Evropske unije (EU), spremna da ponudi još novčanih sredstava za pomoć MMF-u.

“Spremni smo da razmotrimo ovo pitanje o daljim doprinosima MMF-u nakon što i druge članice ove organizacije daju svoj dio”, rekao je Siluanov.

Sredinom decembra, ruski predsjednički kandidat Arkadij Dvorkovič rekao je da je Moskva spremna doprinijeti najmanje 10 milijardi dolara MMF-u, nadajući da će se “zaustaviti kolaps svog najvećeg izvoznog tržišta”.

Ekonomski pad

Na samitu EU u decembru dogovoreno je da se MMF-u osiguraju dodatna sredstva u borbi protiv dužničke krize u eurozoni.

Ranije ove sedmice, Eurostat, zavod EU za statistiku, saopćio je  da je  eurozona  u tri mjeseca zaključno sa decembrom zabilježila negativan ekonomski rast od minus 0,3 posto, što jasno ukazuje da dužnička kriza gura taj blok prema recesiji.

Eurostat je  saopćio je da je tokom 2011. eurozona ostvarila ekonomski rast od 1,5 posto, ali je u četvrtom kvartalu zabilježen pad nakon rasta iz trećeg tromjesečja od 0,1 posto.

To je prvi kvartal u kojem je bruto domaći proizvod (BDP) zone eura pao još od drugog tromjesečja 2009.

Izvor: Agencije


Povezane

Velika Britanije je spremna povećati doprinos Međunarodnom monetarnom fondu za pomoć prezaduženim članicama EU, ali ne i da podrži određenu valutu, izjavio je britanski premijer David Cameron.

Published On 18 Jan 2012

Poslije nekoliko sedmica čekanja, Grčka je dobila svjetlo da Međunarodnom monetarnom fondu podnese zahtjev za početak procedure za odobravanje novog programa.

Published On 19 Jan 2012

Negativan ekonomski rast zabilježen širom monetarne unije, a Holandija, Italija i Češka Republika već su u recesiji.

Published On 15 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO