Protest u znak podrške zatvoreniku

Khader Adnan je ušao u 61. dan štrajka glađu u izraelskom zatvoru (EPA)

Nekoliko hiljada Palestinaca protestiralo je u petak na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze u znak podrške Palestincu, lokalnom lideru Islamskog džihada Khaderu Adnanu, koji više od 60 dana štrajkuje glađu zbog izraelskog zatočeništva.

“Mi smo svi Khader Adnan”, vikali su ljudi okupljeni u pojasu Gaze, gdje su se aktivisti iz glavnih političkih partija udružili da izraze protest, prenosi Reuters.

Ljekari za ljudska prava u Izraelu upozorili su da Adnanu prijeti neposredna smrtna opasnost.

Adnan (33) odbija hranu od sredine decembra, nakon što je uhapšen na Zapadnoj obali i stavljen u takozvani administrativni pritvor, što znači da protiv njega nije podignuta optužnica.

Njegova partija zaprijetila je eskalacijom nasilja ako zatvorenik umre poslije izvještaja da mu se zdravlje pogoršava.

“Svi ćemo ploviti u moru krvi i mučeništva dok ne pristanemo na obalu ponosa i dostojanstva”, rekao je glavni lider Islamskog džihada Nafeth Azzam tokom propovijedi u najstarijoj džamiji u Gazi.

Ljekari za ljudska prava u Izraelu upozorili su u petak da Adnanu prijeti neposredna smrtna opasnost jer su mu mišići u velikoj mjeri atrofirali.

Izraelska armija je saopćila da je on uhapšen zbog aktivnosti koje prijete regionalnoj sigurnosti, ne ulazeći u detalje.

Adnan ima pekaru i piljaru u palestinskom selu Arabe na Zapadnoj obali i bio je glasnogovornik organizacije koja ga je označila lokalnim liderom koji zagovara uništenje jevrejske države.

Pritisak na AL i Egipat

Na ulicama Gaze bilo je oko 5.000 ljudi, koji su mahali zastavama te organizacije i Hamasa, kao i pokreta Fatah palestinskog lidera Yassera Arafata.

Na Zapadnoj obali se demonstriralo u Dženinu.

Lider Islamskog džihada Azzam optužio je arapske zemlje i zapadne sile što ignoriraju Adnanov protest.

Palestinski zvaničnici su rekli da su mnogi drugi zatvorenici počeli štrajk glađu u znak podrške Adnanu.

Lider Islamskog džihada Azzam optužio je arapske zemlje i zapadne sile što ignoriraju Adnanov protest.

Hamas je saopćio da vrši pritisak na Arapsku ligu  (AL) i Egipat da traže njegovo oslobađanje.

Međutim, spomenuta organizacija ljekara koja nadgleda Adnanovo stanje u izraelskoj bolnici upozorava da mu prijeti smrt čak iako sada prekine štrajk glađu.

Izvor: Agencije


Povezane

Adnanu, koji 55 dana štrajkuje glađu, u pokušaju da privuče pažnju na odnos Izraela prema zatvorenicima koji se drže iza rešetaka bez optužbe, pridružili se mnogi.

Published On 16 Feb 2012

Stotine Palestinaca u izraelskim zatvorima pridružile su se Kaderu Ad'nanu u štrajku glađu. Ad'nan odbija hranu i vodu od kada je zatvoren 17-tog decembra prošle godine. Njegova porodica kaže da polako umire u zatvoru. U posljednjih 11 godina Izrael je u administrativni pritvor stavio 20,000 ljudi.

Published On 16 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO