Pohvale Iranu iz Evrope i SAD-a

Ashton i Clinton na konferenciji za novinare u Washingtonu (AFP)

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i njena američka kolegica Hillary Clinton pohvalile su u petak Iran zbog slanja pisma u kojemu Teheran ističe spremnost na nastavak pregovora o svom nuklearnom programu.

“Dobro je što je to pismo stiglo”, rekla je Catherine Ashton na konferenciji za novinare u Washingtonu, koju je održala zajedno s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, govoreći o tom pismu koje je iranski pregovarač Saeed Jalili poslao u Brisel.

“Iran će možda biti spreman na nastavak pregovora. Nastavit ćemo dijalog kako bismo bili sigurni da je ono što vidimo doista konkretno”, dodala je Ashton. “Umjereni sam optimist u vezi s tim”, kazala je.

U pismu 14. februara upućenom Ashton, izaslanik šesteročlane skupine (SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija + Njemačka), Jalili predložio je da se “što prije” nastave pregovori o iranskom nuklearnom programu, “uz poštovanje prava Irana na civilnu upotrebu nuklearne energije”.

Jalilijevo pismo je odgovor na pismo koje je Ashton poslala u oktobru i u kojem predlaže nastavak pregovora.

Važan potez

Ona je tada rekla da rješenja neće biti ako se pregovori ne budu usredotočili na “glavno pitanje, a to je zabrinutost zbog naravi” iranskog nuklearnog programa.

“To je važan potez”, kazala je Clinton, govoreći o Jalilijevu pismu.

Zadnji krug pregovora Irana i grupe 5+1 održan je u januaru 2011. godine u Istanbulu.

“Kao što je istaknula Catherine Ashton u svom pismu upućenom u oktobru, pregovori s Iranom moraju početi razgovorom o njegovom nuklearnom programu, a čini se da iranski odgovor na pismo Catherine Ashton priznaje i prihvaća to”, dodala je.

Zadnji krug pregovora Irana i grupe 5+1 održan je u januaru 2011. godine u Istanbulu.

Teheran je u srijedu objavio da je proizveo vlastito nuklearno gorivo obogaćeno do 20 posto i namijenjeno njegovom istraživačkom reaktoru.

Iran je također objavio da je broj djelatnih centrifuga prve generacije povećao za 50 posto, sa 6.000 na 9.000 komada.

Izvor: Agencije