Počeo petodnevni karneval u Rio de Žaneiru

Debeli kralj Momo dobio je simbolični ključ grada Rio De Žaneira od gradonačelnika i proglasio festival otvorenim (Reuters)

U Rio de Žaneiru u petak je počela najveća svjetska zabava, a organizatori su obećali da će biti najveća do sada, sa 20 posto više turista nego prošle godine.

Gradski zvaničnici ističu da su bolje pripremljeni za sprečavanje haotičnih situacija, da sada ima veći broj privremenih javnih toaleta, saobraćajnih policajaca i radnika hitne službe te da radi novi komandni centar, koji će sve nadzirati.

“Želimo da učesnici proslave budu svjesni toga da se mogu zabavljati, ali i da se brinu o javnom prostoru”, rekao je predsjednik odjeljenja za turizam u Riju Antonio Figuera de Melo.

Karneval uzrokuje i glavobolju gradskim vlastima, jer je prošle godine nakon završetka proslava trebalo očistiti oko 850 tona smeća.

Pod kišom zlatnih konfeta i uz zvuk fanfara, debeli kralj Momo, simbol svega pretjeranog na karnevalu, u petak je dobio simbolični ključ grada Rio De Žaneira i otvorio pet dana svečanosti, čiji će vrhunac biti povorka škola sambe na “sambodromu”.

“Pozdravljam kraljevsku porodicu karioka i kralja Momu. Predajem gradonačelničke ovlasti kralju Momi. Dajem mu svu vlast nad gradom, gradom u kojem će vrijeme biti lijepo i s obnovljenim ‘sambodromom'”, rekao je gradonačelnik Rija Eduardo Paes, predajući ključeve.

Angažirano 12.000 policajaca

S natpisom “Živjela monarhija” u ruci, gradonačelnik je prije toga u sjedištu gradskog poglavarstva, uz najviše počasti, primio kralja Momu, u pratnji njegove kraljice i dviju karnevalskih kraljevni.


Očekuje se 850.000 posjetitelja [AGP/Getty]

“Golema je odgovornost biti na čelu najveće kulturne svečanosti na svijetu i želim prenijeti radosti karnevala cijelom svijetu. Proglašavam karneval u Riju otvorenim”, odgovorio je kralj Momo, pravim imenom Milton Junior.

Gradske vlasti očekuju više od 850.000 posjetitelja karnevala iz Brazila i svijeta, a na očuvanju reda angažirano je oko 12.000 policajaca.

Gradska služba za ekonomski razvoj Rio de Žaneira navodi da se očekuje da će posjetioci karnevala potrošiti oko 640 miliona dolara i omogućiti stvaranje oko 250.000 poslova.

Međutim, karneval uzrokuje i glavobolju gradskim vlastima, jer je prošle godine, nakon završetka proslava, trebalo očistiti oko 850 tona smeća.

Zvaničnici Rio de Žaneira rasporedili su 80 pokretnih medicinskih službi, oko 1.000 saobraćajaca, dok je postavljeno oko 15.000 toaleta po cijelom gradu, što je dio kampanje zabrane uriniranja u javnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Cilj policijske akcije je povećanje bezbjednosti i “čišćenje” grada od teško naoružanih narko bandi, koje decenijama vladaju gradskim favelama.

Published On 13 Nov 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO