Njemački predsjednik Wulff dao ostavku

Merkel je po drugi put ostala bez predsjednika države (EPA)

Predsjednik Njemačke Christian Wulff dao je ostavku, rekavši da je opalo povjerenje javnosti u njega, zbog navoda za protivpravno stjecanje dobiti dok je bio predsjednik vlade Donje Saksonije, prenose agencije.

„Napravio sam grešku, ali sam uvijek bio pošten“, rekao je Wulff u petak mnogobrojnim novinarima, te dodao kako se povlači s mjesta predsjednika „da bi što je moguće prije oslobodio put nasljedniku”.

Wulff se pojavio pred novinarima zajedno sa suprugom Betinom. Istakao je da je Njemačkoj potreban predsjednik koji će imati puno i neograničeno povjerenje naroda i koji se može posvetiti nacionalnim i internacionalnim izazovima.

Ko će biti novi njemački predsjednik znat će se vjerovatno za mjesec dana.

Čestito predstavljanje

Prema ustavu, u slučaju prijevremenog odlaska šefa države, Savezna skupština, koja bira predsjednika, mora biti sazvana najkasnije u roku od 30 dana kako bi on bio izabran.

Kancelarka Angela Merkel kazala je kako će se sa opozicijom dogovarati oko imena kandidata novog predsjednika.

„Razgovarat ćemo sa socijaldemokratama i zelenim kako bi mogli predložiti jednog zajedničkog kandidata za predsjednika države“, rekla je. 

„Wulff i njegova supruga Betina su Njemačku u inostranstvu čestito predstavljali“, istakla je Merkel.

Državno tužilaštvo Hanovera ranije je zatražilo ukidanje imuniteta Wulffu, kako bi se protiv njega mogao pokrenuti krivični postupak. 

Ovo je prvi put u historiji Njemačke da je jedno državno tužilaštvo zatražilo ukidanje imuniteta šefu države, a opozicija najavljuje da će u Bundestagu glasati da se oduzme imunitet Wulffu, koji se od kraja prošle godine nalazi pod pritiskom zbog navodnog protivpravnog stjecanja dobiti i nejasnog odnosa s bogatim ljudima, koje naziva prijateljima, u vrijeme dok je bio predsjednik vlade Donje Saksonije. 

„Ova odluka državnog tužilaštva Hanovera donijeta je nezavisno, poslije intenzivnih, kolegijalnih savjetovanja. Upustava nadležnih službi nije bilo“, navedeno je u objašnjenju odluke tužilaštva o zahtjevu za ukidanje imuniteta. 

Zbog Wullfove ostavke, Merkel po drugi put u svom mandatu ostaje bez šefa države, što se u njemačkoj historiji još nije dogodilo.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je ona popularnija nego ikada, a Njemačka je jedina evropska država koja uspješno vodi bitku s krizom eura.

Privatni kredit

Wulff se, poslije spornih kredita, automobila Audi i Škoda, skupih, a neplaćenih odmora, našao i na udaru saznanja o njegovim bogatim prijateljima koji su, umjesto njega, izgleda, „izvlačili“ svoje „platinum“ kreditne kartice.

Muke predsjednika države su počele krajem prošle godine, kada je štampa otkrila da je, dok je bio šef vlade Donje Saksonije, privatno uzeo, a u odgovoru poslanicima prešutio, polumilionski kredit koji je povoljno dobio od supruge jednog njemačkog biznismena.

Moćna njemačka opozicija i prije ostavke je tvrdila  da on više i nije predsjednik, odnosno da samo boravi u dvorcu Bellevue.

Wulff je bio najmlađi njemački predsjednik i prvi rođen po završetku Drugog svjetskog rata.

On je rođen u Osnabruecku 1959. godine, pravnik je po struci. Po političkom opredjeljenju je demokršćanin, kao i Merkel, a na funkciju šefa njemačke došao je 2010. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO