Kučan: Janša izvrće povijesne činjenice

Kučan: Laži, podmetanja i manipulacije najistaknutijih predstavnika države nisu obećavajuće ni za državu, ni za građane (Pixsell)

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan je u izjavi za javnost poručio kako smatra zaključenom neugodnu polemiku koju je izazvao novi predsjednik Vlade Janez Janša, koji Kučana smatra simbolom bivšeg komunističkog režima.

U razgovoru za Slovensku televiziju odmah nakon što je potvrđena njegova Vlada, Janša je za Kučana rekao da ga je 1988. godine kao disidenta dao uhapsiti, što Kučan niječe i smatra izvrtanjem povijesnih činjenica.

Kučan smatra da bi bilo bolje da se Vlada okrene ekonomskih problemima.

U nastavku polemike Janša je tvrdio da Kučan, kao nekadašnji predsjednik slovenskih komunista, i danas ima utjecaj na vodeće medije koji nisu naklonjeni Janši i njegovoj Vladi.

Kučan je u izjavi za javnost kazao da u toj polemici o prošlosti više ne želi sudjelovati i da bi bilo bolje da se Vlada okrene ekonomskih problemima.


Janez Janša [AFP/Getty]

“Laži, podmetanja i manipulacije najistaknutijih predstavnika države nisu obećavajuće ni za državu, ni za građane. Bilo bi normalno da se predsjednik vlade bavi glavnim pitanjima izlaza iz ekonomske krize. Ne želim voditi polemike o prošlosti, ali i u vrijeme krize treba braniti načela. S time je ova priča za mene završena”, naveo je u izjavi za javnost Kučan.

Pola godine zatvora

Kučan je bio na čelu slovenskih komunista 1988. godine kada je vojni sud bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Ljubljani osudio Janšu na pola godine zatvora, a nakon osamostaljenja dva puta je biran za predsjednika države na izborima.

Janša je u to vrijeme bio predsjednik Saveza socijalističke omladine i publicist u sedmičnom magazinu Mladina.

Janša tvrdi da je proces protiv njega tada iniciralo slovensko partijsko vodstvo, a Kučan da je akcija vojnog pravosuđa bila vođena iz Beograda, s ciljem destabilizacije tadašnjeg liberalnog partijskog vodstva s Kučanom na čelu.

Kučan je u polemici objavio i pismo iz 1988. godine u kojemu ga Janša upozorava da će se JNA obrušiti i na vodeće slovenske partijske čelnike ako se dopusti progon disidenata u redovima tadašnje omladine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO