EP za jednake uslove na ruskim izborima

Kandidat partije Jabloko Grigorij Javlinski nije registriran kao predsjednički kandidat (AFP)

Evropski parlament (EP) je u najnovijoj rezoluciji pozvao ruske vlasti da obezbijede podjednake uslove za sve kandidate koji učestvuju na izborima za predsjednika države, ocijenivši da preglomazan postupak za registriranje političkih partija ne ispunjava standarde Vijeća Evrope (VE) i OSCE-a.

U rezoluciji, koja je usvojena u Strazburu, EP žali što kandidat partije Jabloko Grigorij Javlinski nije registriran kao predsjednički kandidat i ističe da zbog toga predstavnicima Jabloka neće biti omogućeno da prate proces glasanja.

Preglomazan postupak za registriranje političkih partija ne ispunjava standarde Vijeća Evrope i OSCE-a.

Iskazana je i “zabrinutost zbog odnosa prema ljudskim pravima i poštovanju općeprihvaćenih demokratskih principa, izbornih pravila i procedura”.

U tekstu rezolucije, objavljenom na sajtu EP-a, navedeno je da preglomazan postupak za registriranje političkih partija ne ispunjava standarde VE i OSCE-a.

“Odbijanje da se registriraju političke stranke i kandidati ograničava konkurenciju i politički pluralizam u Rusiji. Nezavisno od posljednjih limitiranih koraka za poboljšanje izbornog zakonodavstva, opća pravila su suviše komplicirvana. Često se provode nedosljedno, što diskriminira opoziciju”, navedeno je u tekstu.

Gledanje ‘svog posla’

Poslanici EP-a pozvali su ruske vlasti da obezbijede uslove za 600 međunarodnih posmatrača koji će nadgledati predsjedničke izbore koji su počeli u petak na udaljenim lokacijama Rusije, a bit će održani 4. marta.


Dmitrij Medvedev [AFP/Getty]

EP nije podržao prijedlog Unije liberala i demokrata, treće po veličini poslaničke grupe u parlamentu, da se zamrznu odnosi s ruskom Državnom dumom zbog sumnji u regularnost parlamentarnih izbora koji su u Rusiji održani 4. decembra.

Moskva je nedavno zvanično reagirala na izjavu šefa evropske diplomatije Catherine Ashton da bi trebala još jednom razmotri negativnu odluku o registraciji Javlinskog i da mu omogući da ipak učestvuje na izborima, ocijenivši da je ona “prešla granicu dozvoljenog” i poručila joj da “gleda svoja posla”.

Predsjedik Rusije Dmitrij Medvedev također je nedavno prokomentirao pozive i sugestije koje su u vezi s izbornim procesom u Rusiji dolazile iz Brisela i Strazbura, rekavši da za Moskvu to “ništa ne znači” i da ta mišljenja ne obavezuju.

Šira javnost i mediji također su u komentarima na poruke iz EP-a složni u ocjeni da je podrška Evrope na strani vanparlamentarne opozicije koja protestira zbog zvaničnih rezultata parlamentarnih izbora.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO